Omlet z piekarnika pełen ziół

Omlet z piekarnika pełen ziół

Zdjęcie - Omlet z piekarnika pełen ziół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 duże jajka 
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z oregano, pomidorem i cebulą
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g szynki gotowanej
  • 1 łyżka parmezanu
  • 50 g sera feta
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • ½ awokado
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Omlet z piekarnika pełen ziół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Do piekarnika wkładamy patelnię (ew. naczynie żaroodporne lub tortownicę – naczynie przeznaczone do piekarnika). Włączamy piekarnik na 220*C góra-dół i czekamy, aż patelnia się nagrzeje.

Jajka wbijamy do naczynia, dodajemy mąkę, sól, pieprz i olej Kujawski z ziołami. Masę miksujemy blenderem. Ciasto ma przypominać ciasto naleśnikowe.

Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekane szczypiorek i natkę pietruszki. Następnie kruszymy ser feta oraz dodajemy parmezan. Całość mieszamy rózgą. 

Na nagrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju Kujawski z ziołami a następnie całe ciasto.

Natychmiast wkładamy patelnię ponownie do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut.

Po wyjęciu naleśnika z piekarnika na omlecie układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, rukolę oraz plastry awokado. Podajemy na ciepło.

 


Czas przygotowania: 25 min
Ilośc porcji: 3

Kategorie przepisów