Omlet z kiełkami i serem gorgonzola
Omlet z z jajek od naszych kurek do tego kiełki i listki bazylii, ser gorgonzola który nadaje lekko słonego posmaku dlatego do omleta nie dodaję soli. Jest delikatny i zdrowy to super pomysł zarówno na śniadanie jak i na kolację - polecam
- 3 duże lub 4 mniejsze jajka
- 1 garść kiełków brokuła
- 2 garści dowolnych kiełków np( słonecznika, rzodkiewki, brokuła)
- 30 g sera
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka masła klarowanego
Jajka wbić do miseczki lekko ubić dodać pokruszony ser, porwane listki bazylii oraz kiełki - wymieszać doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wylać mieszaninę jajek - rozprowadzić po całej patelni.
Gdy jajka się zetną przewrócić na druga stronę za pomocą łopatki lub ( zsunąć na talerz odwrócić patelnię do góry dnem i odwrócić talerz) , smażyć na rumiano. Tak przygotowany omlet podawać z podpieczonym chlebkiem i kiełkami można jeszcze pokruszyć odrobinę sera.
Smacznego