Omlet z cukinią i pecorino – szybki lunch lub wyjątkowe śniadanie
Omlet z cukinią z pewnością nie jest niczym odkrywczym i być może już gdzieś się z nim spotkaliście. Trudno jednak zaprzeczyć, że to danie tak smaczne, że zasługuje na to, by uwiecznić jego przepis na tej stronie.
Mój omlet z cukinią wzbogaciłam szczyptą aromatycznego sera pecorino romano i nutką świeżej bazylii. To połączenie sprawdza się niezależnie od szerokości geograficznej – od Śródziemnego po Bałtyk. Dodatkowo przeliczyłam dla siebie i dla Was ogólną wartość kaloryczną jednej porcji i wynosi ona około 302kcal. Jak na śniadanie to całkiem nienajgorszy wynik. Tym bardziej, że nie utraciłam przy tym ani szczypty smaku.
Polecam szczególnie przygotować taki omlet na jak najlepszych jakościowo jajkach. Wydaje się, że to nie ważne, a zmienia naprawdę wszystko. Jeśli nigdy wcześniej nie zwracaliście na to uwagi, to spróbujcie choć raz, a przekonacie się, że są o wiele lepsze.
Na przygotowanie tego omletu nie stracicie ani zbyt wiele czasu, ani pieniędzy. Cukinia nie należy do drogich warzyw, a ta odrobina pecorino z pewnością nie zaburzy Waszego domowego budżetu. Można go wykorzystać do wielu dań, świetnie wzbogaca też smak zup warzywnych i nadaje im prawdziwie włoskiego charakteru. Jednym słowem – warto mieć go w swojej lodówce na co dzień.
Jeśli natomiast nie znaleźliście pecorino w Waszych sklepach, sięgnijcie po parmezan lub grana padano. Sprawdzą się równie świetnie. Pamiętajcie też, że sery te nie są serami wegetariańskimi więc jeśli przygotowujecie je dla jednego z nich, pomińcie ser lub zastąpcie go wegetariańską wersją. Możecie także pominąć ser, jeśli staracie się obniżyć jeszcze bardziej ilość kalorii w daniach. Porcja 10g sera pecorino romano to około 40kcal.
Omlet z cukinią i pecorino
Prosty letni omlet idealny na lekkie śniadanie lub szybki lunch.
Porcji 2 porcje
Czas przygotowania 5 minsCzas gotowania 10 mins
Składniki
- 4 sztuki jajka z wolnego chowu lub ekologiczne
- 250 g cukinia
- 20 g pecorino romano ser
- 1 ząbek czosnku
- 10 ml oliwy EV
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Na oliwie przesmaż pokrojoną w półtalarki cukinię. W trakcie smażenia dodaj drobno posiekany czosnek i oprósz cukinię solą i pieprzem.
- Rozmąć jajka i delikatnie je ubij rózgą kuchenną.
- Na zrumienioną cukinię wylej jajka. Smaż na niewielkim ogniu od czasu do czasu podważając lekko omlet łopatką,
- Ścięty w 3/4 omlet posyp serem pecorino i dosmaż całość. W tym momencie można na chwilę przykryć omlet pokrywką, by ser łatwiej się roztopił.
- Posyp bazylią i opcjonalnie oprósz dodatkowym pieprzem.
Okazja: Lunch, Śniadanie Rodzaj dania: Fit, Na szybko Słowa kluczowe: cukinia, jajka, pecorino
Sprawdź inne pomysły na smaczne śniadania