Omlet francuski ze szparagami i kozim serem

Zdjęcie - Omlet francuski ze szparagami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 1 Pyszne, proste, zdrowe i sycące śniadanie? Omlet to zawsze dobre rozwiązanie! Przygotujesz go zaledwie w kilka minut. Dodatkową jego zaletą jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję tego śniadania. Dziś stawiam na wersję wegetariańską: wspaniałe szparagi w połączeniu z delikatnym serem kozim - jednym z najstarszych serów na świecie. Takie śniadanie to dawka energii na cały poranek.

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min 

Ingredients

  1. 2 jajka
  2. 6-8 sztuk zielonych szparagów
  3. 20 g sera koziego *
  4. 1 łyżka zimnej wody
  5. 1 łyżka masła klarowanego
  6. świeżo mielony kolorowy pieprz
  7. sól do smaku

Instructions

  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki sera koziego. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
  3. * użyłam miękkiego sera koziego

Przepisy z tych kategorii

Jajko sadzone na szpinaku

Jajko sadzone na szpinaku

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kakaowa owsianka z bananem i orzechami

Kakaowa owsianka z bananem i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śniadaniowa „pizza” na cieście francuskim

Śniadaniowa „pizza” na cieście…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tartaletki orkiszowe z jajkiem i boczkiem low FODMAP
1

Tartaletki orkiszowe z jajkiem…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem

Mini frittaty z wędzonym łosos…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Poranna owsianka z chia, miodem i granatem

Poranna owsianka z chia, miode…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Szakszuka - jajka w pomidorach
1

Szakszuka - jajka w pomidorach

Kaś Kaś
Bake&Taste

Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką

Zimowa owsianka z płatkami qui…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Nocna owsianka z chia i masłem orzechowym
1

Nocna owsianka z chia i masłem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kaiserschmarrn - omlet cesarski

Kaiserschmarrn - omlet cesarsk…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Pasta jajeczna z curry

Pasta jajeczna z curry

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!