Omlet francuski ze szparagami i kozim serem

Zdjęcie - Omlet francuski ze szparagami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 1 Pyszne, proste, zdrowe i sycące śniadanie? Omlet to zawsze dobre rozwiązanie! Przygotujesz go zaledwie w kilka minut. Dodatkową jego zaletą jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję tego śniadania. Dziś stawiam na wersję wegetariańską: wspaniałe szparagi w połączeniu z delikatnym serem kozim - jednym z najstarszych serów na świecie. Takie śniadanie to dawka energii na cały poranek.

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min 

Ingredients

  1. 2 jajka
  2. 6-8 sztuk zielonych szparagów
  3. 20 g sera koziego *
  4. 1 łyżka zimnej wody
  5. 1 łyżka masła klarowanego
  6. świeżo mielony kolorowy pieprz
  7. sól do smaku

Instructions

  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki sera koziego. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
  3. * użyłam miękkiego sera koziego

Przepisy z tych kategorii

Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
1

Cukinie okrągłe zapiekane z mi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z buraków i migdałów do chleba

Pasta z buraków i migdałów do…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka ziemniaczana z porem
1

Zapiekanka ziemniaczana z pore…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką

Zapiekanka meksykańska z ryżem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ramen zupa japońska
2

Ramen zupa japońska

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki

Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem

Frittata ze szparagami i sosem chimichurri

Frittata ze szparagami i sosem…

food² food²
Food Square

Placuszki serowe z jabłkami
4

Placuszki serowe z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jajka pieczone w oliwie

Jajka pieczone w oliwie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary