Omlet francuski ze szparagami i kozim serem

Zdjęcie - Omlet francuski ze szparagami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 1 Pyszne, proste, zdrowe i sycące śniadanie? Omlet to zawsze dobre rozwiązanie! Przygotujesz go zaledwie w kilka minut. Dodatkową jego zaletą jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję tego śniadania. Dziś stawiam na wersję wegetariańską: wspaniałe szparagi w połączeniu z delikatnym serem kozim - jednym z najstarszych serów na świecie. Takie śniadanie to dawka energii na cały poranek.

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min 

Ingredients

  1. 2 jajka
  2. 6-8 sztuk zielonych szparagów
  3. 20 g sera koziego *
  4. 1 łyżka zimnej wody
  5. 1 łyżka masła klarowanego
  6. świeżo mielony kolorowy pieprz
  7. sól do smaku

Instructions

  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki sera koziego. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
  3. * użyłam miękkiego sera koziego

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik ze śmietankową pianką
1

Jabłecznik ze śmietankową pian…

Beti Beti
kruche babeczki

Kruche ze śliwkami i bezą
4

Kruche ze śliwkami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sernik z ananasem
2

Sernik z ananasem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Omlet Caprese
1

Omlet Caprese

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Bezy z karmelem i chałwą

Bezy z karmelem i chałwą

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Puszysty omlet z oscypkiem i szczypiorkiem

Puszysty omlet z oscypkiem i s…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Relish z pomidorków koktajlowych

Relish z pomidorków koktajlowy…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Omlet Caprese
1

Omlet Caprese

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ogórki z orzechowym twarożkiem
1

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo
2

Chleb dyniowy – prosty przepis…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena