Omlet francuski ze szparagami i kozim serem

Zdjęcie - Omlet francuski ze szparagami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 1 Pyszne, proste, zdrowe i sycące śniadanie? Omlet to zawsze dobre rozwiązanie! Przygotujesz go zaledwie w kilka minut. Dodatkową jego zaletą jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję tego śniadania. Dziś stawiam na wersję wegetariańską: wspaniałe szparagi w połączeniu z delikatnym serem kozim - jednym z najstarszych serów na świecie. Takie śniadanie to dawka energii na cały poranek.

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min 

Ingredients

  1. 2 jajka
  2. 6-8 sztuk zielonych szparagów
  3. 20 g sera koziego *
  4. 1 łyżka zimnej wody
  5. 1 łyżka masła klarowanego
  6. świeżo mielony kolorowy pieprz
  7. sól do smaku

Instructions

  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki sera koziego. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
  3. * użyłam miękkiego sera koziego

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z rzodkwi japońskiej, sałaty i fety

Sałatka z rzodkwi japońskiej,…

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z wędzonej makreli
1

Pasta z wędzonej makreli

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Szaszłyki owocowe - sposoby podania owoców dzieciom
6

Szaszłyki owocowe - sposoby po…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciabatta z pieczoną jagnięciną i tzatziki

Ciabatta z pieczoną jagnięciną…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron ze szpinakiem i mascarpone
1

Makaron ze szpinakiem i mascar…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Koktajl z topinamburem (bogactwo inuliny)
1

Koktajl z topinamburem (bogact…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pasta z wędzonej makreli po irlandzku
1

Pasta z wędzonej makreli po ir…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Obazda - bawarska pasta serowa
2

Obazda - bawarska pasta serowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Turecka sałatka z fasoli z tahini

Turecka sałatka z fasoli z tah…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich)

Grillowane kanapki z serem (Gr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
4

Pasta z makrelą, jajkami, zioł…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szybka sałatka z roszponki, mango i  malin
1

Szybka sałatka z roszponki, ma…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki