Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem

Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem
Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z owocami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g sezonowych owoców (czereśnie, maliny, jagody, truskawki)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
Przygotowanie

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę.


W osobnej misce ubijamy mikserem na sztywno białka. Do ubitej piany stopniowo wlewamy żółtka, wciąż ubijając. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy tylko przez chwilę na wolnych obrotach.


Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski i przelewamy ciasto. Pod patelnią zmniejszamy ognień na mały i smażymy omlet przez 4-5 min. Po tym czasie przekładamy omlet na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażymy jeszcze przez 2 min.


Gotowy omlet polewamy jogurtem i posypujemy wybranymi owocami. Można też oprószyć go cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów