Omlet biszkoptowy z jogurtem Skyr i jeżynami
Dzień dobry :-) Uff dalej gorąco, aż ciężko wytrzymać :-( U nas dzisiaj na śniadanko dzieci zażyczyły sobie omlety. Zrobiliśmy biszkoptowe z jogurtem Skyr, ziarenkami siemienia lnianego, pestkami dyni i słonecznika (ja mam to w gotowej mieszance), oraz jeżynami. Polecam, na pewno takie śniadanko posmakuje i dzieciom i dorosłym :-) Miłego piątku :-)
Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka M
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- szczypta proszku do pieczenia
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
- jogurt Skyr
- ziarenka
- owoce u nas jeżyny
1. Jajka wbijamy do misy miksera i miksujemy na najwyższych obrotach. Jajka powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość i być puszyste, wtedy dodajemy miód, proszek do pieczenia i już na mniejszych obrotach miksujemy.
2. Na samym końcu dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę masła lub oleju (ja smażyłam na oleju) za pomocą pędzelka rozsmarowałam go też po bokach patelni i było mi łatwiej omleta przewrócić bo do boków nie przywarł.
4. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto i smażymy na małym ogniu. Jak na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki to wtedy możemy omleta delikatnie przewrócić i podsmażyć z drugiej strony.
5. Na usmażone omlety dajemy jogurt, ziarenka, owoce, co kto lubi :-) Smacznego :-)