Oliwa z pieprzem o delikatnym aromacie cytryny i mięty
Ta oliwa doskonale nadaje się do marynowania drobiu i ryb. Delikatny aromat skórki z cytryny i mięta nadają oliwie niezwykły zapach natomiast pieprz zaostrza smak. Gotową oliwę należy przechowywać w zacienionym miejscu, gdyż tłuszcze pod wpływem światła i tlenu utleniają się.
Składniki:
Cytrynę przed obraniem sparzyć, skórkę pokroić w drobne paski, wrzucić do naczynia na oliwę. Włożyć opłukaną gałązkę mięty i ziarenka pieprzu. Wlać oliwę, zamknąć korkiem i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce.
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- gałązka mięty,
- kilka ziaren kolorowego pieprzu,
- 4 paski skórki z cytryny
Cytrynę przed obraniem sparzyć, skórkę pokroić w drobne paski, wrzucić do naczynia na oliwę. Włożyć opłukaną gałązkę mięty i ziarenka pieprzu. Wlać oliwę, zamknąć korkiem i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce.