Olej z czosnkiem niedźwiedzim

Olej z czosnkiem niedźwiedzim
Zdjęcie - Olej z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Olej z czosnkiem niedźwiedzim to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają tworzyć ulubione kompozycje smakowe. Tłuszcz łatwo wchłania smak i aromat przypraw i zół.
Tak przygotowany olej nie tylko wzbogaci smakiem przygotowywane potrawy i sałatki. ale i w ważne składniki zdrowotne i odżywcze, a zielone listki czosnku mają ich niesamowite bogactwo. Więcej przeczytaj tutaj. Czynne związki bardzo łatwo przenikają do oleju i warto to wykorzystać.
Smakowe oleje stoją na półkach sklepowych, ale odstraszają ceną. Bez trudu przygotujesz je samodzielnie w domowym zaciszu.
Każdy olej o neutralnym nie narzucającym się smaku i zapachu się nada, np. rzepakowy, oliwa z oliwek lub słonecznikowy. Ja wykorzystałam olej z pestek winogron.
To dobry sposób na zagospodarowanie niewielkiej, zdobycznej ilości czosnku niedźwiedziego. Z niewielkiej ilości czosnku możesz przygotować również bardzo aromatyczną sól (po przepis zapraszam tutaj) i wiele innych smakowitych dań. Po inne smakowite 10 przepisów z czosnkiem niedźwiedzim kliknij tu.
Olej z czosnkiem niedźwiedzim możesz przygotować na 2 sposoby. Pierwszy - expresowy z pociętych listków i drugi - z całych listków. Całe listki wymagają jednak maceracji przez około 4 tygodnie.

Zdjęcie - Olej z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 250 ml oleju:
250 ml ulubionego oleju
6-8 listków czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

  • listki czosnku niedźwiedziego dokładnie wypłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Wilgotne mogą spowodować pleśnienie mikstury. Pokroić w cieniutkie paseczki, następnie umieścić w butelce i zalać olejem. Odstawić na całą noc do naciągnięcia
  • następnego dnia przecedzić olej, a listki odrzucić. Dłuższe przetrzymywanie może spowodować zmętnienie roztworu. Przechowywać w lodówce
NA ZDROWIE !
Zdjęcie - Olej z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów