Okinawan taco rice ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Okinawan taco rice ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Okinawan taco rice to popularne danie, pochodzące z prefektury Okinawa i zarazem swoisty tex-mex w japońskim wydaniu. Powstał w latach 80., gdy amerykańskie wojska stacjonowały w Japonii. Okinawscy restauratorzy postanowili połączyć meksykańskie wołowe taco z ryżem, tworząc ciekawe połączenie kuchni japońskiej z meksykańską. Ponoć po raz pierwszy zaserwowano je w Parlor Senri. Z czasem danie stało się jednak na tyle popularne, że zawitało do stałego menu popularnych sieciówek, jak KFC czy Taco Bell i stało się symbolem nowoczesnej kuchni japońskiej.

Takoraisu (jap. タコライス), jak nazywają je Japończycy, doczekało się wielu różnych interpretacji. Zwykle mieloną wołowinę doprawia się sosem sojowym, winem mirin, sake i cukrem, a w niektórych interpretacjach również sosem Worcestershire, kuminem i ketchupem, a następnie podaje z krótkoziarnistym ryżem do sushi. Sam Okinawan taco rice miałem okazję po raz pierwszy spróbować w berlińskiej śniadaniowni House of Small Wonder, gdzie danie było zaserwowane również ze słodką papryką, liśćmi szpinaku oraz parmezanem. Jednak dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami moją interpretacją tej potrawy, zainspirowaną dodatkowo kuchnią tajską. W końcu, jak szaleć to szaleć!

Mój taco rice przygotowałem niczym popularną wołowinę do pad kra pao, wykonaną metodą stir-fry (krótkie smażenie na mocno rozgrzanym oleju). Mięso doprawiłem sosem sojowym, sosem rybnym, sosem ostrygowym, cukrem, pieprzem, czosnkiem oraz ostrą papryczką chili. Jednakże do wołowiny, zamiast dorzucać holy basil (świętą bazylię), dodałem liście młodego szpinaku oraz dopełniłem je słodką papryką. Dodatkowo danie podałem na ryżu jaśminowym i oczywiście obowiązkowo ułożyłem na nim jajko sadzone. Moja wersja Okinawan taco rice to danie kuchni fusion w pełnym tego słowa znaczeniu. W jednym talerzu znajdziecie tutaj po trochu: Meksyku, Japonii i Tajlandii. To idealna opcja na szybki brunch, lunch, czy kolację, bo danie przygotujecie w niespełna pół godziny. Gorąco polecam, bo wyszło bardzo smakowicie! Dlatego, jeśli lubicie azjatyckie smaki, to koniecznie musicie wypróbować moją wersję taco rice!

Zdjęcie - Okinawan taco rice ze szpinakiem i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Okinawan taco rice ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut

 

 

Składniki na Okinawan taco rice ze szpinakiem i jajkiem sadzonym:

Mięso:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść liści szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ świeżo mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia (u mnie pół na pół sezamowy ze słonecznikowym)

 

  Do podania:

  • 2 jajka
  • ok. 150 g ryżu do podania (u mnie jaśminowy, może być do sushi)

PRZYGOTOWANIE

  1. Czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj. Z papryki wykrój gniazda nasienne i pokrój w 1-2 cm kostkę.
  2. Na patelni podgrzej olej i wrzuć czosnek oraz chili. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj mięso.
  3. W międzyczasie na osobnej patelni usmaż jajka sadzone i ugotuj ulubiony ryż.
  4. Gdy mięso będzie już dobrze wysmażone, dodaj paprykę i jeszcze przez chwilę smaż.
  5. W miseczce wymieszaj: oba sosy sojowe, sos rybny i ostrygowy, cukier oraz pieprz. Dodaj do mięsa i całość duś jeszcze przez chwilę. Na sam koniec dodaj szpinak, wymieszaj i po chwili wyłącz ogień.
  6. Na talerzach lub w miseczkach ułóż ryż, następnie wyłóż mięso z warzywami, a na górze umieść jajko sadzone.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Okinawan taco rice ze szpinakiem i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów