Ogórki w musztardzie tatarskiej
Ogórki w musztardzie tatarskie.
Chrupiące plastry ogórków w ognistej słodko-kwaśnej zalewie z musztardą rosyjską i czosnkiem.
- bardzo łatwy przepis krok po kroku
- tylko kilka prostych składników
- doskonałe ogórki do obiadu, na kanapki, do burgerów, hot dogów
- można przygotować z musztardą Dijon albo sarepską
Ogórki w musztardzie.
Składniki :
- 3kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 główka czosnku
- 1 słoiczek bardzo ostrej musztardy rosyjskiej
- 800g cukru
- 10 łyżek oleju
Ogórki w musztardzie przepis
Krok 1.
- Ogórki namoczyć w zimnej wodzie, następnie umyć i pokroić w plastry dowolnej grubości. Nasolić i odstawić na około 2 godziny, aby puściły wodę.
- Odlać nadmiar płynu z ogórków.
- Ugotować zalewę do ogórków z podanych składników, przestudzić i zalać osączone ogórki - odstawić na 12 godzin.
- Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć. Do każdego słoika nakładać ogórki w musztardzie, dopełnić zalewą. Za pomocą patyczka lub widelca usunąć ze słoików bąbelki powietrza, mocno zakręcić. Ogórki w słoikach 0,5 litrowych pasteryzujemy przez 15 minut od chwili zagotowania. Odstawiamy na czystą kuchenną ściereczkę, a gdy całkowicie wystygną przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Słoiki, które nie zamknęły się szczelnie przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w pierwszej kolejności.
Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe przetwory na zimę:
- Ogórki kanapkowe z curry>>>
- Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą>>>
- Ogórki konserwowe przepis>>>
- Dżem z agrestu>>>
- Sałatka z ogórków szwedzka>>>
- Kompot z agrestu z truskawkami>>>
- Ogórki krokodylki>>>
- Ogórki w musztardzie z miodem>>>
- Chrupiące ogórki konserwowe>>>
- Cebula marynowana z koprem>>>
- Cebula marynowana na słodko>>>