Ogórki małosolne z solą himalajską
Zwykle kupuję ogórki kiszone czy małosolne, ale w tym roku zdecydowałam się zrobić na próbę smam. Udało mi się wybrać ogórki takiej samej wielkości ok 7 cm.
1 kg ogórków
1 litr wody przegotowanej zimnej
1 łyżka soli himalajskiej
przyprawy: koper, czosnek, korzeń chrzanu, nasiona kopru włoskiego, czosnek
Ogórki umyć. Na dno czystych i wyparzonych słoików ułożyć przyprawy i ciasno ułożyć ogórki (ja do każdego słoika włożyłam po 2 ząbki czosnku, szczyptę nasion kopru, jeden baldachim kopru, kawałek chrzanu). Zalać zimną wodą wymieszaną z łyżką soli himalajskiej. Woda powinna przykrywać ogórki. Nie zamykać pokrywką, a jedynie położyć lekko uchyloną nakrętkę. Odstawić na 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Za kilka dni będą już własne małosolne.