Ogórki małosolne z solą himalajską


Zdjęcie - Ogórki małosolne z solą himalajską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zwykle kupuję ogórki kiszone czy małosolne, ale w tym roku zdecydowałam się zrobić na próbę smam. Udało mi się wybrać ogórki takiej samej wielkości ok 7 cm.


1 kg ogórków
1 litr wody przegotowanej zimnej
1 łyżka soli himalajskiej
przyprawy: koper, czosnek, korzeń chrzanu, nasiona kopru włoskiego, czosnek

Ogórki umyć. Na dno czystych i wyparzonych słoików ułożyć przyprawy i ciasno ułożyć ogórki (ja do każdego słoika włożyłam po 2 ząbki czosnku, szczyptę nasion kopru, jeden baldachim kopru, kawałek chrzanu). Zalać zimną wodą wymieszaną z łyżką soli himalajskiej. Woda powinna przykrywać ogórki. Nie zamykać pokrywką, a jedynie położyć lekko uchyloną nakrętkę. Odstawić na 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Za kilka dni będą już własne małosolne.

Przepisy z tych kategorii

Ogórki na ostro
2

Ogórki na ostro

Beti Beti
kruche babeczki

Ogórki konserwowe
1

Ogórki konserwowe

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ogórki w kurkumie i curry
1

Ogórki w kurkumie i curry

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ogórki z kolendrą
1

Ogórki z kolendrą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszenie ogórków na zimę
1

Kiszenie ogórków na zimę

aronia aronia
Wiem co jem