Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy
Dobrymi rzeczami trzeba się dzielić. Dlatego następnym razem jak będziecie planowali wypiek chleba czosnkowego proponuję wybrać wersję odrywaną. Wystarczy postawić chlebek na imprezowym stole, a zniknie w mig, bo każdy będzie mógł oderwać kawałek dla siebie. Zapewniam, że trudno oderwać się od tego smakowitego chleba!
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- letnia woda - 180 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwy - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 7 g
- natka pietruszki (nadzienie) - 1 szt.
- ząbki czosnku (nadzienie) - 2 szt.
- sól, pieprz, suszone płatki chilli lub ostra papryka (nadzienie) - 1 łyżeczka
- sok z cytryny (nadzienie) - 1 łyżka
- oliwy (nadzienie) - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę, letnią wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
2. Tak przygotowaną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. W tym czasie w ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem: natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy go przygotowaną ziołowo-czosnkową pastą.
5. Ciasto dzielimy na 6 prostokątów, każdy z nich składamy na pół, układamy ciasno w keksówce wyłożonej pergaminem.
6. Chlebek przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia.
7. Piekarnik rozgrzewamy metodą góra-dół do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut, studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chlebek podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.