Obiady czwartkowe #7: Szafranowy kuskus z groszkiem + mule po marynarsku
Ahoj morskie wilki! Pamiętacie, że w czwartki na burczymiwbrzuchu królują obiady? W dzisiejszym jadłospisie szef kuchni poleca mule po marynarsku.
Może się wydawać, że to skomplikowane danie, ale tak naprawdę jest banalne w przygotowaniu. Największą trudność sprawia chyba kupienie skorupiaków, ich wyczyszczenie oraz wybranie, które małże należy wyrzucić (wszystko wytłumaczyłam w przepisie). Dalej sprawa przedstawia się już naprawdę przyjemnie. Wystarczy zrobić szybki sos pomidorowy na bazie wina, utopić w nim pod przykryciem mule i po 5 minutach danie jest już gotowe.
Mule po marynarsku fantastycznie będą komponowały się z bagietką, którą można czyścić talerz z aromatycznego sosu. Tym razem jednak postąpiłam inaczej i podałam owoce morza na szafranowym kuskusie. Kaszę wzbogaciłam nie tylko o kolor i posmak szafranu, ale także groszek cukrowy.
Kuskus nabrał dodatkowego smaku dzięki podlaniu go sosem, który utworzył się w trakcie gotowania małż. Całość świetnie się zgrała smakowo.
Szafranowy kuskus z groszkiem cukrowym
- 200 g kaszy kuskus
- 80 g obranego groszku cukrowego
- łyżeczka niteczek szafranu
- 3/4 łyżeczki soli
- wrząca woda
- kg muli
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 papryczki chilli *
- pomidory w puszce
- 200 ml białego wina
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- Suchą kaszę wsypujemy do misy, dodajemy roztarte (np. w moździerzu) niteczki szafranu, obrany groszek i sól. Wlewamy wrzącą wodę, aby sięgała 0,5 cm ponad wysokość kaszy, mieszamy i przykrywamy na kilka minut.
- Po tym czasie mieszamy kaszę widelcem i serwujemy na ciepło lub studzimy i chłodzimy w lodówce.
- Małże sprawdzamy, pęknięte lub otwarte wyrzucamy. Uchylonymi małżami pukamy o blat, jeśli się nie zamkną - trzeba wyrzucił. Pozostałe mule szorujemy, odrywamy bisiory(niteczki) i przepłukujemy na sicie.
- W dużym garnku podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i chilli. Po kilku minutach wlewamy wino, czekamy kilka minut, aż odparuje.
- Następnie dodajemy puszkę pomidorów, połowę posiekanej natki pietruszki, cukier, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Podgrzewamy kilka minut, aż sos delikatnie zgęstnieje i nabierze smaku.
- Wrzucamy mule i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. W między czasie potrząsamy garnkiem.
- Mule posypujemy resztą natki pietruszki, podajemy z sosem na kuskusie.