Obiady czwartkowe #19: Udka kaczki z gruszkami i figami + kasza jęczmienna
Nie ma wątpliwości, nadeszła jesień. Ale nie ta okropna, mokra, zimna, nie dająca nadziei na choćby krótki spacer. Słońce dogorywa, a na molo można spotkać ostatnich śmiałków łapiących jego promienie bez koszulek. Ziemia pachnie suchymi liśćmi. Czerpię z tego pełną parą, wdychając i wdychając.
Jesienią Sopot odzyskuje życie. Znikają turyści, molo otwiera bramki, a na ulicach widać już tylko stałych bywalców. I tak sobie chodzę, raz sama, raz z towarzystwem, ciesząc się macierzyńskim bo tak szybko odchodzi:)
Stałym punktem na mojej trasie stał się sopocki rynek, otwarty we wtorki i piątki. Zajeżdżam tam wózkiem i kupuje, wieszając co raz to nową siatkę na ramie. Zaczynam od ryb, ostatnio mam fioła na punkcie turbotów, później przychodzi czas na ulubioną kaszubską wędlinę, obłędne gruntowe pomidory i kaczkę. Raz udka, raz piersi, w zależności od humoru.
Bo kaczkę po prostu uwielbiam. Szczególnie w towarzystwie owoców, które są jakby dla niej stworzone. Latem stawiam na porzeczki, jagody, czy maliny. A jesienią? Jesienią dominują gruszki i figi i taką właśnie chciałabym wam dzisiaj przedstawić i polecić na czwartkowy obiad.
Udka kaczki z gruszkami i figami (2 osoby*)
- 2 udka z kaczki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek świeżego soku pomarańczowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól
- 300 ml wody
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 figi
- 2 gruszki
- W misce pomieszaj sos sojowy z sokiem pomarańczowym. Zamocz w tej mieszance kaczkę i odstaw na kilka godzin, lub na całą noc (do lodówki).
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Ułóż udka na patelni skórą do dołu i rozgrzej (marynatę zachowaj na później). Smaż ok. 2 minuty z każdej strony. Nie trzeba dodawać tłuszczu, wytopi się z kaczki.
- Umieść kaczki w naczyniu żaroodpornym, posól, polej marynatą i wsadź do piekarnika.
- Piecz ok. 15 minut w 220 stopniach, następnie otwórz piekarnik, wlej 200 ml wody, zamknij i zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
- Piecz 1 h 15 minut, co jakiś czas podlewając kaczkę sosem. Po upływie tego czasu wlej do kaczki jeszcze 100 ml wody i dodaj pokrojone na ćwiartki gruszki. Przykryj naczynie folią.
- Po 15 minutach od przykrycia folią podnieś folię i dodaj pokrojone na ćwiartki figi i porwane gałązki rozmarynu. Piecz jeszcze 30 minut.
- Ugotuj kaszę w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wycyrkluj gotowanie tak, aby kasza ugotowała się w tym samym momencie, co kaczka.
- Polej kaszę powstałym z kaczki sosem bezpośrednio przed podaniem.
* podwajając proporcję, aby uzyskać więcej porcji, można zostawić taką samą ilość owoców