Nutella Cake - ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
Muszę się Wam do czegoś przyznać – jestem skrytym nutellożercą… Tak, wiem, że to jest już passé, bo cukier, olej palmowy, a orzechów laskowych i kakao jest tam jak na lekarstwo, ale cóż zrobić, gdy czasami nie mogę się powstrzymać? To takie moje małe guilty pleasure, które zwykle ukrywam przed całym światem, ale chyba czas najwyższy się przyznać. ? Oczywiście słoiczek tego czekoladowego kremu pojawia się u mnie niezwykle rzadko i to raczej głównie przez fakt, że jestem w stanie zjeść cały na raz niż ze względów ideologicznych, ale chyba każdy ma takie swoje grzeszne przyjemności, które lubi celebrować od czasu do czasu. Jest jednak jeszcze jeden powód, dla którego popełniam ten kulinarny występek – to moment, w którym nachodzi mnie ochota na moje ulubione ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi, które w anglosaskich internetach figuruje zwykle pod nazwą Nutella Cake.
Przepis na to grzeszne ciacho odkryłem dobrze ponad 10 lat temu, kiedy wieczory przed telewizorem spędzałem w towarzystwie (moim zdaniem) największej kulinarnej bogini wszechczasów – Nigelli Lawson. Od tego czasu Nutella Cake gości u mnie od czasu do czasu, gdy trzeba szukać pocieszenia w kawałku czekoladowego ciasta! A wcale bym tu nie skłamał gdybym powiedział, że to jedno z tych najbardziej uzależniających, a zarazem błogo rozpieszczających słodkości. Wystarczy tylko kawałek, żeby poprawić sobie nastrój nawet w te najciemniejsze zimowe dni. Samo Nutella Cake to interpretacja piemonckiego ciasta torta gianduia w nieco mniej wyrafinowanej formie, chociaż we Włoszech równie popularnej. Jak pewnie wiecie, Piemont słynie z najlepszych orzechów laskowych, które dawniej były jednym z głównych składników Nutelli, ale o historii Ferrero możecie sami przeczytać w Internecie.
Wracając do naszego dzisiejszego przepisu, postanowiłem trzymać się oryginalnych proporcji według receptury Nigelli, bo jeśli coś jest dobre, to po co to zmieniać? Jeżeli jednak chcecie zrezygnować z Nutelli, możecie albo wybrać krem orzechowy dobrej jakości, albo zrobić go samemu, ucierając blenderem uprzednio podprażone orzechy laskowe na pastę (ok. 200 g) i dodając roztopioną czekoladę o średniej zawartości kakao, np. 50% (ok. 200 g). Nigella w swoim przepisie poleca również dodać likier Frangelico. Zachęcam, aby z niego nie rezygnować, bo nadaje ciastu świetnego aromatu, ale jeżeli jednak nie chcecie specjalnie go kupować, to rum albo whiskey również się sprawdzą. ?
Ciasto:
- 6 dużych jajek (rozmiar L)
- 400 g Nutelli (lub 200 g pasty z orzechów laskowych i 200 g roztopionej czekolady deserowej)
- 125 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
- 20 ml likieru Frangelico (lub rumu albo whiskey)
- 100 g mielonych orzechów laskowych (bez skórki)*
- szczypta soli
Polewa:
- 125 ml śmietany kremówki 30-36%
- 125 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
- 20 ml likieru Frangelico (lub rumu albo whiskey)
- 100 g orzechów laskowych w całości lub posiekanych (bez skórki)*
Ciasto
(Składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Masło ubij do białości, a następnie dodaj Nutellę oraz roztopioną i wystudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia się składników.
- Kolejno wrzuć żółtka i wlej likier. Zmiksuj ponownie. Na sam koniec dodaj zmielone orzechy laskowe i wymieszaj całość dokładnie.
- Do masy dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21-23 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 40 minut.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie odkrój boki od rantu formy.
Polewa
- Śmietanę podgrzej w rondelku razem z likierem, a następnie wrzuć posiekaną czekoladę. Odstaw na minutę, aby się roztopiła i energicznie zamieszaj do połączenia się składników.
- Ciasto udekoruj polewą, a następnie orzechami laskowymi. Możesz je kroić od razu na porcję lub ostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, aby polewa zastygła.
*Jeżeli nie znajdziesz orzechów bez skórki, to podpraż je na suchej patelni, a następnie jeszcze ciepłe ułóż między warstwami bawełnianej ściereczki i zacznij pocierać o siebie. Skórka powinna odejść z łatwością.
*Przepis na Nutella Cake został zaczerpnięty od Nigelli Lawson.