Nóżki kurczaka w musztardzie i boczku
Pyszna propozycja na obiad, czyli nóżki kurczaka zawinięte w boczek marynowane w musztardzie. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016"> Zapraszam do przygotowań!
Składniki:
8 podudzi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżki musztardy Dijon
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ostrej papryki
6 listków szałwii, drobno posiekanych
2 gałązki rozmarynu
8 plastrów wędzonego boczku
100 ml białego wina
sól, świeżo mielony pieprz
szczypiorek do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN +marynowanie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Przygotowania najlepiej zacząć z samego rana. W misce mieszamy oliwę, musztardę, czosnek, ostrą paprykę, listki szałwii i jedną gałązkę rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Każdą nóżkę kurczaka owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy winem, na wierzchu kładziemy drugą gałązkę rozmarynu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut, od czasu do czasu polewając powstającym sosem. Podajemy z ziemniakami/ryżem i/lub ulubioną surówką, posypane szczypiorkiem. Smacznego! :)