Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem

Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 nogi z indyka ze skórą
  • 450 g świeżego jarmużu
  • 200 g suszonych moreli
  • 100 g łuskanych pistacji
  • 1 duża cebula
  • 1 średniej wielkości pomarańcza
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Cebulę i morele siekamy w drobną kostkę, pistacje obieramy i grubo siekamy, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżkę masła. Wrzucamy cebulę, smażymy na średnim ogniu ok. 6 min., aż cebula zmięknie, dorzucamy morele i orzechy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.


Nogi z indyka myjemy, osuszamy, palcami delikatnie odrywamy skórę od mięsa, tworząc kieszeń. Nacieramy mięso solą i pieprzem. Do kieszonki nakładamy porcję farszu, spinajmy skórę z mięsem za pomocą wykałaczek.


Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.


Na patelni ponownie rozgrzewamy pozostały olej rzepakowy i masło, obsmażamy mięso na złoty kolor ze wszystkich stron, zaczynając od strony skóry.


Przekładamy nogi do żaroodpornego naczynia, pieczemy ok. 60 min.


W szerokim rondlu zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy jarmuż i gotujemy ok. 2 min., odcedzamy.


Sos:

Mieszamy olej lniany Kujawski, musztardę, miód, startą skórkę i sok z 1 pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy jarmuż i upieczonego indyka.


Porada:

Żeby jarmuż po ugotowaniu zachował ładny, zielony kolor, należy natychmiast zanurzyć go w lodowatej wodzie. Zatrzymujemy wtedy proces gotowania i warzywo nie straci koloru.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl


Przepisy z tych kategorii

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
2

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą
2

Pieczeń drobiowa z marchewką i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zapiekanka makaronowa
3

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTK…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Pulpety w sosie koperkowym
2

Pulpety w sosie koperkowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
1

Klopsiki z białej kiełbasy w s…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Schab pieczony w mleku
2

Schab pieczony w mleku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Rolada serowa z mięsem mielonym i jajkiem na twardo

Rolada serowa z mięsem mielony…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jajka po szkocku
2

Jajka po szkocku

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab ze śliwką i morelą
1

Schab ze śliwką i morelą

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu