Niebieski ser inny niż wszystkie

Niebieski ser inny niż wszystkie

Frontieeeerrrraaaaa! Ser o idealnej proporcji pleśni i nie-pleśni. Wiele serów typu blue "z hipermarketów" ma jak dla mnie za dużo pleśni, nie jestem w stanie ich zjeść dużo i w każdej postaci. Jedzenie sera Frontiera blue jersey to prawdziwa przyjemność - czy to z winem, na kanapce, z makaronem...



Zdjęcie - Niebieski ser inny niż wszystkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ser (razem z kilkoma innymi rodzajami) produkowany jest na Ranczu "Frontiera". Co ciekawe - ser ten nie topi się tak łatwo jak inne dostępne na rynku tego typu sery. Być może producenci oszukują i wkładają do nich dużo wody? Ten zachowuje swój kształt, topi się jedynie delikatnie.

Zdjęcie - Niebieski ser inny niż wszystkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zwyczajne spaghetti nabiera wyrazu...
Spaghetti z ostrym sosem pomidorowym i serem Frontiera

Składniki dla 2 osób:


  • 200-250 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
  • kawałek sera typu blue
  • 1/2 puszki pomidorów (świeże w sezonie)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże szczypty oregano
  • 1 szczypta ziół prowansalskich
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 szczypty soli
  • 2-3 łyżki oliwy



Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulą, czosnek i papryczkę chilli. Dodać pokrojone pomidory i przyprawy. Poddusić. Makaron ugotowany aldente dorzucić do gorącego sosu i wymieszać. Podawać z kawałkami sera, najlepiej w towarzystwie wina.*

* Mogę Wam polecić śmiało wytrawne wino czerwone, trochę korzenne, drzewne, momentami czekoladowe i czerwono-owocowe. Świetne do ostrych i serowych dań. Przynajmniej mnie i Lubemu takie połączenie bardzo smakowało. Wino polecane jest m.in. do makaronów z pomidorowymi sosami. Więcej o Pillastro Primitivo 2011 tutaj.

Kategorie przepisów