Napój pomarańczowy z imbirem

Napój pomarańczowy z imbirem

Zdjęcie - Napój pomarańczowy z imbirem | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powszechnie uważa się, że nic tak nie chroni przed przeziębieniem i nie skraca czasu infekcji jak witamina C. Co prawda badania potwierdziły to tylko w przypadku narciarzy, maratończyków i żołnierzy stacjonujących w północnych rejonach Ameryki Północnej, ale skoro kuracja jest tania i nie ma skutków ubocznych, warto wypróbować ją na sobie, żeby sprawdzić, czy nasz organizm odniesie korzyści.

Powszechnie uważa się, że najlepszym źródłem witaminy C w pożywieniu są cytrusy. Rzeczywiście zawierają dużo kwasu askorbinowego, ale o wiele więcej zawiera go owoc róży, natka pietruszki i czarna porzeczka. W doniczce można spróbować wyhodować malpigię granatolistną, która jest absolutną królową witaminy C… Zestawienie zestawieniem, ale najłatwiej o cytryny i pomarańcze, szczególnie o tej porze roku, więc bądźmy praktyczni!

Powszechnie uważa się, że z przeziębienia uleczy nas też czosnek, cebula, miód i imbir. Można by się połasić o jakieś egzotyczne danie zawierające wszystkie te składniki. Komu jednak chce się gotować (i jeść), gdy całe ciało woła: „Chcę do łóżka!”…

Zamiast wszystko razem mieszać, można przygotować wzmacniacze z poszczególnych składników. Syrop cebulowy na kaszel każdy zna z dzieciństwa, a warto również poznać masło z czosnkiem i natką pietruszki, napój miodowo-cytrynowy oraz napój pomarańczowo-imbirowy.

Czy pomaga? Na pewno nie szkodzi, a pomaga na pewno świadomość, że robimy coś dla naszego zdrowia. Osobiście wolę wypić szklankę napoju z pomarańczy niż łykać syntetyczną witaminę. Warte wypróbowania też z tego powodu, że jednym z najczęściej pomijanych zaleceń lekarzy, jest zalecenie przyjmowania dużych ilości płynów w czasie trwania infekcji. Na świeży sok pomarańczowy chyba nikogo nie trzeba namawiać!

Zdjęcie - Napój pomarańczowy z imbirem | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

NAPÓJ POMARAŃCZOWO-IMBIROWY

(na 1 porcję)

  • pomarańcza
  • kawałek imbiru (1 cm)
  • przegotowana, trochę przestudzona woda

Imbir obieramy, ścieramy na drobnej tarce prosto do szklanki. Zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą (do połowy szklanki). Z pomarańczy wyciskamy sok, uzupełniamy nim szklankę, mieszamy i od razu wypijamy.

Zdjęcie - Napój pomarańczowy z imbirem | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów