Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę
Prosta a zarazem smaczna, aromatyczna i orzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny prezent na ostatnią chwilę, może być także zachętą i inspiracją do dalszych eksperymentów kulinarnych.
Składniki zalej alkoholem, ładnie zapakuj i dołącz instrukcję dalszego postępowania do czasu otrzymania klarownego trunku w pięknym pomarańczowym kolorze.
Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań: 30 dni
Składniki:
do zapakowania razem z nalewką
Przygotowanie:
Składniki zalej alkoholem, ładnie zapakuj i dołącz instrukcję dalszego postępowania do czasu otrzymania klarownego trunku w pięknym pomarańczowym kolorze.
Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań: 30 dni
Składniki:
- 1 kg mandarynek/klementynek,
- 500 ml spirytusu 75%,
- 2x10 cm kory z cynamonu,
- 2 gwiazdki anyżu.
do zapakowania razem z nalewką
- 200 g cukru,
- papierowy filtr do kawy,
- instrukcja dalszego przygotowania nalewki.
Przygotowanie:
- Obierz wyszorowane i sparzone klementynki, przy pomocy ostrego noża usuń albedo ze skórek (białą część).
- Do słoja lub ładnej butelki włóż skórki pokrojone w zapałki, 2 klementynki pokrojone w plastry, anyż i cynamon, szczelnie zamknij. Dołącz instrukcję dalszego przygotowania nalewki przez osobę obdarowaną:
- Nalewkę przechowuj w zacienionym miejscu przez 3 tygodnie, codziennie potrząsaj słojem,
- Po tym czasie zlej płyn, skórki wyrzuć. Zagotuj 300 ml wody z dodatkiem 200 g cukru i wystudź.
- Zimny syrop cukrowy połącz z nalewką, odstaw w zacienione miejsce na 7 dni.
- Gotową nalewkę przefiltruj przez filtr do kawy.
- Delektuj się smakiem :)