Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę

Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę
Prosta a zarazem smaczna, aromatyczna i orzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny prezent na ostatnią chwilę, może być także zachętą i inspiracją do dalszych eksperymentów kulinarnych.

Składniki zalej alkoholem, ładnie zapakuj i dołącz instrukcję dalszego postępowania do czasu otrzymania klarownego trunku w pięknym pomarańczowym kolorze.


Zdjęcie - Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań: 30 dni
Zdjęcie - Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 1 kg mandarynek/klementynek,
  • 500 ml spirytusu 75%,
  • 2x10 cm kory z cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu.

do zapakowania razem z nalewką
  • 200 g cukru,
  • papierowy filtr do kawy,
  • instrukcja dalszego przygotowania nalewki.


Przygotowanie:
  1. Obierz wyszorowane i sparzone klementynki, przy pomocy ostrego noża usuń albedo ze skórek (białą część).
  2. Do słoja lub ładnej butelki włóż skórki pokrojone w zapałki, 2 klementynki pokrojone w plastry, anyż i cynamon, szczelnie zamknij. Dołącz instrukcję dalszego przygotowania nalewki przez osobę obdarowaną:


  • Nalewkę przechowuj w zacienionym miejscu przez 3 tygodnie, codziennie potrząsaj słojem,
  • Po tym czasie zlej płyn, skórki wyrzuć. Zagotuj 300 ml wody z dodatkiem 200 g cukru i wystudź.
  • Zimny syrop cukrowy połącz z nalewką, odstaw w zacienione miejsce na 7 dni.
  • Gotową nalewkę przefiltruj przez filtr do kawy.
  • Delektuj się smakiem :)


Zdjęcie - Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów