Nalewka cytrynowa z kardamonem

Pomyślałam, że X edycję Lubelskiego Kociołka trzeba uczcić czymś wyjątkowym a takim czymś jest z pewnością nalewka cytrynowa z domieszką kardamonu. Robiłam już różne cytrusowe trunki ale ten jest zdecydowanie najlepszy. W tej edycji naszej lubelskiej akcji rządzą cytrusy. Zapraszam także do moich koleżanek i kolegów, oni też przygotowali coś pysznego:)

Kabamaiga - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html

Edyta - http://www.pasjasmaku.com/

Gosia - http://moderntasteblog.com

Patryk Miętowa Kuchnia - http://mientowakuchnia.blox.pl/html

Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/

Zdjęcie - Nalewka cytrynowa z kardamonem - X edycja Lubelskiego  Kociołka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1 kg cytryn (najlepiej sycylijskich)
  • skórka z 1 cytryny
  • ok. 0,5 kg cukru
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 l spirytusu 70%

Sparzone i wyszorowane cytryny, pozbawione następnie skórki i aldebo, pokroić na cienkie plastry, eliminując przy okazji pestki. Przełożyć je do słoja warstwowo, przesypać cukrem i skórką, dorzucić też kardamon. Całość zostawić na noc, żeby puściła sok. Na następny dzień zalać spirytusem i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać nalew znad owoców, przefiltrować i zamknąć w butelkach. Nalewka powinna dojrzewać przynajmniej 3 miesiące choć to bardzo trudne zadanie.

Na zdrowie:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy