Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą – propozycja na proste, szybkie i smaczne danie. Miękkie i delikatne naleśniki, do tego szpinak i kremowy serek ricotta…Smakują naprawdę wspaniale! Polecam gorąco
SKŁADNIKI:
150 g mąki
2 jajka
240 ml mleka
1 łyżka oleju
150 g świeżego szpinaku
100 g serka ricotta
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj ze sobą. Smaż cienkie naleśniki. Ja smażyłam na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodaj szpinak, wymieszaj i duś przez chwilę by „zwiędł”. Dodaj ricottę i do smaku: gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Usmażone naleśniki posmaruj nadzieniem ze szpinaku i serka, zwiń w rulon i podawaj. Najlepiej smakują ciepłe.
Smacznego
Podawaj na ciepło lub zimno.