Naleśniki ze śliwkami i orzechami

Naleśniki ze śliwkami i orzechami
Zdjęcie - Naleśniki ze śliwkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ze śliwkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ze śliwkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 35 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 ml oleju Oliwier
  • 500 g śliwek
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 15 g masła
Przygotowanie

Jajka rozmącamy z mlekiem. Dodajemy przesianą mąkę, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 2 łyżki Oliwiera. Dokładnie miksujemy na gładką masę o gęstości śmietany. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, a następnie smażymy naleśniki.


Usuwamy pestki ze śliwek kroimy na ósemki lub ćwiartki. Wsypujemy je do niewielkiego rondelka z łyżką wody i cukrem. Dodajemy korę cynamonu i anyż. Gotujemy 5-10 minut aż owoce zmiękną.


Skrobię rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i zagęszczamy nią śliwki. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty i zdejmujemy z ognia. Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy.Naleśniki składamy na pół i jeszcze raz na pół.Na patelni rozgrzewamy masło 2 łyżkami Oliwiera. 


Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy złożone naleśniki z obu stron.


Naleśniki przekładamy na talerz i polewamy śliwkami. Posypujemy orzechami i podajemy.

Kategorie przepisów