Naleśniki zapiekane z kaszą i szpinakiem
Dziś zapraszam na fantastyczne naleśniki, którymi ostatnio zajadała się cała moja rodzinka!
Delikatne, maślane naleśniki wypełnione po brzegi przepysznym i sycącym farszem z kaszy gryczanej z cebulką i szpinaku.
Podane ze świeżymi ziołami nie tylko cudownie smakują, ale i rewelacyjnie wyglądają!
Są świetnym pomysłem na obiad, jak i kolację na ciepło.
Podane z ulubionym sosami np. czosnkowym , są świetnym pomysłem na imprezę!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 4 szt )
NALEŚNIKI:
* mąka pszenna – 1 pełna szkl
* duże jajko – 1 szt
* mleko – 1 szkl
* woda gazowana – 0,5 szkl
* sól, kurkuma – 1 szczypta
* masło klarowane – 3 łyżki
FARSZ:
* kasza gryczana – ok. 100 g
* duża cebula – 1 szt
* szpinak świeży – 250 g
* sól, pieprz , papryka
* świeży szczypiorek i koperek
* masło klarowane
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki na naleśniki mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 średniej wielkości naleśniki.
Kaszę gryczaną gotujemy al dente, cebulkę siekamy, przesmażamy na maśle klarowanym wraz ze szpinakiem, a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy.
Wrzucamy posiekane zioła, sól, pieprz, paprykę i dokładnie mieszamy wyrabiając farsz.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki i rumienimy na rozgrzanym maśle.
Podajemy gorące!
Smacznego!