Naleśniki zapiekane z jajkiem, szynką i serem
Na pewno znacie takie dni, kiedy: rano okazuje się, że nie ma pieczywa, w porze kolacji zabrakło bułeczek albo po prostu nagle macie ochotę na coś na ciepło. Wtedy z ratunkiem przybywają NALEŚNIKI! Składniki, które każdy ma w kuchni (mleko, jajka, mąka), kilka minut i baza do przygotowania setek wariacji (tak na słodko, jak i wytrawnych) gotowa!
Dziś zapraszam na solidne śniadanie, a nawet lekki obiad. To naleśniki usmażone na bogatym, jajecznym cieście, zapieczone z jajkiem sadzonym, serem i szynką w środku.
Ponieważ sezon na szparagi trwa w najlepsze, dodałam kilka zielonych, przesmażonych tylko na oliwie. Świetnie komponować się tu też będzie po prostu porcja zielonej sałaty czy świeże pomidory.
Z podanych proporcji usmażycie ok. 10 dużych naleśników, na każdą porcje doliczamy po 1 jajku, plastrze sera i szynki (gotowanej lub dojrzewającej np. szwardzwaldzkiej- danie będzie bardziej wyraziste w smaku).
Składniki:- Ciasto na naleśniki:
- mąka pszenna - 1 szklanka
- jajko - 4 szt
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko - 1 i 1/2 szklanki
- masło roztopione/olej - 3 łyżki
- Nadzienie (na każdą sztukę naleśnika):
- jajko - 1 szt
- szynka - 1 duży plaster
- szer - 1 plaster
- dodatki - wg. uznania, np. pomidory, sałata, szparagi ...
- sól, pieprz - do smaku
Ciasto na naleśniki:
W misce połącz mleko z roztopionym masłem/olejem i jajkami. Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, sól i wymieszaj, aby ciasto nie miało grudek.
Dobrze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i nakładaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadź masę na dnie patelni i smaż cienkie placki na złoto, z obu stron.
Nadziewanie:
Gotowe placki przełóż na blaszkę do pieczenia (pokrytą papierem do pieczenia). Ułóż naleśniki obok siebie, na środek każdego nałóż porcję sera i szynki. Złóż boki ciasta do środka tak, by w środku pozostała wolna przestrzeń (a naleśniki miał kształt kwadrata). W wolne miejsce na środku wbij jajko.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 10-12 minut, aż białko jajka się zetnie (najlepiej, aby żółtko pozostało płynne). Podawaj od razu, oprószone solą i pieprzem.