Naleśniki z truskawkami i waniliowym mascarpone
Moja wizyta na warzywnym targowisku to zawsze dla mnie wielka niewiadoma, nigdy nie wiem co wpadnie mi w ręce, mimo planu niejednokrotnie w koszyku ląduje to co akurat mnie zachwyci swoim wyglądem i zapachem. Tak własnie stało się wczoraj kiedy to wybrałam się z zamiarem zakupu malin a wróciłam z kobiałką wypełnioną po brzegi cudownymi truskawkami. Ich kolor, zapach i kształt był niewyobrażalnie piękny i zmysłowy, dzięki nim tak klasyczne połączenie stało się bajeczne niczym spacer w chmurach ;)
Składniki na ok 10 szt
Czas przygotowania: 25 min
Ciasto
250 ml mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
50 g rozpuszczonego masła
2 jajka
150 g maki pszennej
4 łyżki cukru
Nadzienie
500 g truskawek
250 g serka mascarpone
250 g serka typu philadelphia
1 laska wanilii
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Ciasto - wszystkie składniki mieszamy energicznie, następnie odstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia
2. Za pomocą miksera mieszamy obydwa rodzaje serka, dodajemy cukier i ziarenka laski wanilii
3. Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na plasterki
4. Na suchą patelnie wylewamy po chochelce ciasta naleśnikowego, smażymy na lekko złotawy kolor
5. Na chłodnym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia, dodajemy plasterki truskawek i zwijamy dowolnie
Bardzo delikatne naleśniki z aksamitnym serkiem!