Naleśniki z serem zapiekane z sosem waniliowym
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 750 ml mleka,
- 3 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- olej do smażenia.
Nadzienie serowe:
- 600 g twarogu mielonego z wiaderka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 żółtka.
Sos waniliowy:
- 3 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- ziarenka z 1 laski wanilii,
- 250 ml śmietany kremówki.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym to idealne danie, które można zaserwować zarówno na śniadanie jak i na obiad. Po upieczeniu naleśniki są i mięciutkie i wilgotne. Po prostu rozpływają się w ustach :)
Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie.
Twaróg przełożyć do miski. Dodać cukier i żółtka. Dokładnie wymieszać. Przy wyborze sera należy zwrócić uwagę, żeby ser nie był zbyt rzadki, ponieważ w trakcie pieczenia wypłynie nam z naleśników. Ja wybrałam twaróg kanapkowo-sernikowy "Mój Ulubiony" z Wielunia. Sprawdził się tutaj doskonale. Na usmażone naleśniki nakładać po 1 łyżce masy serowej i zawijać w ruloniki. Przełożyć do wysmarowanego masłem, naczynia żaroodpornego (o wymiarach 30 x 22 cm) tak, aby ściśle przylegały do siebie. Ze składników na sos waniliowy przygotować masę do zalania naleśników. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W drugim naczyniu ubić śmietankę przez około 1 minutę, tylko do momentu, aż się spuszy (nie ubijać na sztywno!). Do masy jajecznej dodać ziarenka z wanilii i ubitą śmietankę. Delikatnie zamieszać i połączyć wszystkie składniki. Przygotowane wcześniej naleśniki, zalać sosem waniliowym i przełożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Piec przez około 10-12 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze.
Tuż przed podaniem całość posypać cukrem pudrem.