Naleśniki z serem i porzeczkami
Naleśniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
ok. 10 łyżek pszennej mąki
szczypta soli
0,5 łyżeczki kurkumy
masło klarowane do smażenia naleśników
Jajko ubić z mlekiem.
Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę, cukier i sól, dobrze wszystko zmiksować.
Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Z ciasta upiec cienkie naleśniki.
Nadzienie:
200 g sera typu włoskiego (np.Pilos)
0,5 szklanki czerwonych porzeczek
1 łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
100 ml jogurtu
Ser wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i 2 łyżkami jogurtu.
Masę serową wyłożyć na naleśniki, posypać porzeczkami.
Naleśniki zwinąć w chusteczki i opiec z obu stron na rozgrzanym maśle.
Gotowe naleśniki polać jogurtem i posypać cukrem pudrem.