Naleśniki z ricottą i sosem pomarańczowym
Przepis pochodzi z książki "Desery" wydawnictwa Konemann, zmodyfikowałam go nieco.
Nadzienie:
250 g ricotty (równie dobrze można użyć białego sera)
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżki soku pomarańczowego
garść sparzonych rodzynek
Następnym razem dodałabym jeszcze trochę soku cytrynowego, bo nadzienie mimo wszystko wyszło trochę mdłe.
Posmarowałam naleśniki serkiem i zapiekłam przez 10 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu.
W tym czasie roztopiłam łyżkę masła, dodałam do niej 1/4 szklanki cukru i pół szklanki soku pomarańczowego. Gotowałam, aż sos zgęstniał. Dodałam cząstki pomarańczy i jeszcze chwilę pogotowałam. Gorące naleśniki polałam sosem.
Smacznego!
Nadzienie:
250 g ricotty (równie dobrze można użyć białego sera)
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżki soku pomarańczowego
garść sparzonych rodzynek
Następnym razem dodałabym jeszcze trochę soku cytrynowego, bo nadzienie mimo wszystko wyszło trochę mdłe.
Posmarowałam naleśniki serkiem i zapiekłam przez 10 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu.
W tym czasie roztopiłam łyżkę masła, dodałam do niej 1/4 szklanki cukru i pół szklanki soku pomarańczowego. Gotowałam, aż sos zgęstniał. Dodałam cząstki pomarańczy i jeszcze chwilę pogotowałam. Gorące naleśniki polałam sosem.
Smacznego!