Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem

Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem

Naleśniki najczęściej jadamy na słodko, ALE… gdy mam odrobinę więcej czasu lubię przygotować je w wersji wytrawnej. Takie na wytrawnie chyba nawet bardziej mi smakują.

Od dawna chodziła za mną ochota na farsz z kurczakiem i pieczarkami.

Widziałam dużo przepisów, w skład których wchodziła kwaśna śmietana. Ja postanowiłam farsz zmieszać z beszamelem. Wyszło wyśmienicie, dlatego dzielę się przepisem z Wami:)

Zdjęcie - Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na naleśniki z pieczarkami i kurczakiem:

Naleśniki:

  • 4 małe jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 3 szkl. mleka
  • odrobina cukru
  • sól
  • 1-2 łyżki oleju

Farsz:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • przyprawa do gyrosa lub inna ulubiona do kurczaka

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • 100 g tartej mozzarelli do posypania po wierzchu naleśników

 

Jak zrobić naleśniki z pieczarkami i kurczakiem?

Przygotowujemy ciasto na naleśniki ze swojego sprawdzonego przepisu lub wg podanych wyżej proporcji. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną, lub miksujemy, by powstało gładkie ciasto. Odstawiamy je na około 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.

Mięso kurczaka kroimy w drobną kostkę. Posypujemy ulubioną przyprawą. Odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Pieczarki kroimy na cienkie półplasterki. Cebulę drobno siekamy.

Na patelnię wlewamy około 2 łyżki oleju, gdy się zagrzeje dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pieczarki. Smażymy do całkowitego (!) odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lekkiego przestudzenia.

W czasie gdy na patelnię dorzuciliśmy pieczarki, zaczynamy przygotowywać beszamel. W rondelku topimy masło. Dodajemy 2 łyżki mąki i smażymy całość, mieszając, przez około 2 minuty. Następnie wlewamy mleko. Sos gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy beszamel nieco przestygnie dodajemy 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, żółtko oraz tartą mozzarellę, mieszamy. Sos beszamelowy łączymy z kurczakiem i pieczarkami, mieszamy.

Tak przygotowany farsz wykładamy na naleśniki (mniej więcej po 2 łyżki), zwijamy w roladki i układamy obok siebie w lekko natłuszczonej masłem formie lub naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy resztą tartego sera. Wstawiamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Z podanych proporcji wychodzi około 7-9 faszerowanych naleśników.

Zdjęcie - Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów