Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem
Przepyszna propozycja na wytrawne naleśniki, którymi nie pogardzi żaden mięsożerca.
Porcja jest słuszna – z poniższych składników otrzymamy 11-12 bardzo sycących naleśników z mięsno-warzywnym farszem i beszamelem. Jest to fajna propozycja imprezowego dania, lub pomysł na obiad na dwa dni (jeśli nie potrzebujecie takiej ilości można zmniejszyć ilość składników o połowę). Robiąc obiad na dwa dni, przygotuj całość w dwóch blaszkach i drugą podgrzej następnego dnia.
Choć pracy przy tych naleśnikach jest nie mało, są tak pyszne, że będziecie chcieli robić je częściej.
Przy okazji, ciekawa jestem czy lubisz smażyć naleśniki, czy może czynność ta przysparza Ci nie lada problemu? Jeśli naleśniki nie wychodzą Ci takie jak powinny, to po pierwsze polecam Ci wymianę patelni na taką specjalną do naleśników, po drugie znajdź swój ulubiony przepis – ważne są proporcje składników na ciasto (dla mnie to właśnie ten, który podaję Ci poniżej jest moim ulubionym), a po trzecie, sekretnym składnikiem jest dodatek do naleśnikowego ciasta 1-3 łyżek oleju rzepakowego. Ciasto po przygotowaniu należy odłożyć na około 20 minut, a potem można już smażyć mięciutkie i elastyczne naleśniki. Koniecznie na dobrze nagrzanej patelni. Jako, że olej jest już w cieście, nie ma potrzeby wylewać go na patelnię w trakcie smażenia.
A skoro o oleju rzepakowym mowa. Czy wiesz jak wartościowy jest to produkt? Poza tym, że zawiera witaminy E i K, zawiera też niezbędne kwasy tłuszczowe linolowy (omega-6) i α-linolenowy (omega-3) w proporcji 2:1, co czyni go jednym z najzdrowszych olejów kuchennych. Ma neutralny smak, a jego wszechstronność sprawia, że można stosować go i na zimno, jako dodatek do sałatek, czy wykorzystywać do smażenia posiłków, np naleśników czy mięsno-warzywnego farszu do nich 🙂
Więcej o zaletach oleju rzepakowego możesz przeczytać w artykułach dostępnych na stronie www.pokochajolejrzepakowy.eu
#Fundusze Promocji
Składniki na naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem:
Naleśniki:
- 3 jajka
- 3 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
- ok 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 300 g brązowych pieczarek
- po 1 papryce czerwonej i żółtej
- 1 słoik passaty pomidorowej
- zioła prowansalskie
- suszona bazylia
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz, szczypta cukru
- olej rzepakowy
Beszamel:
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- sól, pieprz, szczypta cukru, szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- 2 garście tartego sera (mozzarella, gouda lub cheddar)
- szczypiorek/dymka
Jak przygotować naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem?
Składniki na naleśniki łączymy w naczyniu, miksujemy, by nie było grudek. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po czym smażymy cienkie naleśniki.
Cebulę i papryki kroimy w kostkę, a pieczarki na plasterki (jeśli pieczarki są małe, to na ćwiartki).
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę, a po chwili dorzucamy pieczarki. Smażymy przez chwilę. Następnie pieczarki zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dodajemy mięso mielone, smażymy do czasu aż straci różowy kolor. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz passatę pomidorową. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, aż do zredukowania się płynów na patelni. Pod koniec doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną bazylią, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając, smażymy 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko. Moc palnika nieco zwiększamy i gotujemy beszamel, mieszając, aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika i doprawiamy szczyptą cukru, gałki oraz dużą szczyptą soli i pieprzu (sos powinien być wyrazisty w smaku).
Na naleśnikach wykładamy porcję farszu, zwijamy jak na krokiety.
Żaroodporne naczynie smarujemy kilkoma łyżkami beszamelu. Rozkładamy naleśniki. Wierzch naleśników również smarujemy beszamelem. Posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Uwagi: Jeżeli naleśniki i farsz przygotowaliśmy wcześniej i trzymaliśmy w chłodnym miejscu, należy podgrzewać w piekarniku kilka minut dłużej.