Naleśniki z mascarpone i malinami

Zimą naleśniki z malinami smakują najlepiej. Oczywiście mrożone owoce nie mogą równać się z malinami zrywanymi z krzaka w ciepły sierpniowy dzień. Mogą za to przynieść masę radości i wspomnienie lata, kiedy za oknem mróz i chłód.

A jeżeli skusicie się i przygotujecie naleśniki z malinami i mascarpone w swojej kuchni, nie zostawiajcie ich ani na moment samych! W domu na pewno znajdzie się ktoś, kto będzie miał na nie ochotę!

Zdjęcie - Naleśniki z mascarpone i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (2 porcje):

Naleśniki
jajko
łyżeczka cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżka masła szklanka mleka
3/4 szklanki mąki pszennej 

Krem

125g mascarpone 100ml śmietany 30%
łyżka cukru pudru

Polewa
2 garści mrożonych malin
łyżka cukru

Zdjęcie - Naleśniki z mascarpone i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień wcześniej wyjmujemy z zamrażalnika owoce i pozostawiamy na noc, aby się rozmroziły.

O poranku możemy przystąpić do przygotowania cudownego śniadania.
Zaczynamy od roztopienia masła. Jajko mieszamy trzepaczką z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy wystudzone masło, mleko oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Masa ma być dosyć rzadka, jeżeli otrzymamy zbyt gęstą - dolewamy odrobinę mleka, jeżeli przesadzimy w drugą stronę - dodajemy mąki.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ponieważ w masie jest już masło nie musimy używać innego tłuszczu.
Kiedy naleśniki są już gotowe zabieramy się za przygotowanie nadzienia oraz polewy.
Aby przygotować polewę, do rondelka wrzucamy jedną z garści rozmrożonych maliny (drugą zostawmy na potem) i łyżkę białego cukru. Gotujemy do momentu, aż maliny się rozpadną. W między czasie miksujemy mascarpone z łyżką cukru pudru oraz śmietaną, tak aby otrzymać gęsty krem.

Na połówkę ostudzonego naleśnika nakładamy krem, oraz całe maliny. Naleśniki składamy na pół i jeszcze raz na pół, aby uzyskać 1/4 koła. Polewamy ciepłym sosem malinowym.

Zdjęcie - Naleśniki z mascarpone i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fish & Chips

Fish & Chips

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa pomidorowa: klasyczny, prosty przepis
1

Zupa pomidorowa: klasyczny, pr…

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Owsianka kokosowa a'la Bounty

Owsianka kokosowa a'la Bou…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Łatwe ciasto ucierane z jabłkami
4

Łatwe ciasto ucierane z jabłka…

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Maślane ciasto ucierane z jabłkami
2

Maślane ciasto ucierane z jabł…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżówki maślane zwijane w kwiat

Drożdżówki maślane zwijane w k…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mini-szarlotki z korzenną nutą
1

Mini-szarlotki z korzenną nutą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Łatwy chleb na drożdżach
1

Łatwy chleb na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chlebek czosnkowy
2

Chlebek czosnkowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty