Naleśniki z frużeliną truskawkową
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Czy jest ktoś kto nie lubi naleśników? Amerykanie robią je na śniadanie w nieco innej (znanej nam) wersji, do której podają dowolną polewę. U mnie dzisiaj tą"polewą" jest frużelina truskawkowa, a naleśniki nie w formie pancakes lecz w tradycyjnej polskiej, zawijanej. Połączenie frużeliny i naleśników to strzał w 10, przekonałam się już o tym w tym przypadku. Podaję przepis na frużelinę. Naleśniki można zrobić według własnego, ulubionego przepisu a jeśli nie macie wypróbowanego to polecam ten.
Składniki- truskawki - 500 g
- cukier - 4 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- woda - 1/2 szklanki
Umyte i odszypułkowane truskawki przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i odstawić, na kilka godzin, aż puszczą sok. W. szklance rozmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Garnek z truskawkami i sokiem postawić na małym gazie, zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę, wymieszać i zagotować. Podawać jako nadzienie naleśników, ale również polewę do lodów, deserów, serników.
Smacznego:)