Naleśniki z brzoskwiniową frużeliną z tymiankiem
Ostatnio jest u mnie zapotrzebowanie na jedzenie na słodko. Osobiście wolę bardziej wytrawne, ale, że o Gościa trzeba dbać zrobiłam naleśniki z brzoskwiniami. A właściwie z brzoskwiniową frużeliną, która w ostatnim czasie podbija nasze serca (żołądki). Dodatek tymianku to zupełny przypadek. Podczas krojenia brzoskwiń mój wzrok padł na doniczkę z ziołami i przypomniałam sobie, że gdzieś widziałam podobne połączenie. Decyzja była szybka i bardzo trafiona:)
Jest to moja propozycja do akcji Morelkowo-brzoskwniowo
Składniki:
- 10 naleśników według własnego ulubionego przepisu
- 4 brzoskwinie
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki wody
- kilka gałązek świeżego tymianku
Tymianek związać w jeden bukiecik. Brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić, aż puszczą sok. Następnie postawić je na małym gazie, dodać związane gałązki tymianku i gotować kilka minut. Brzoskwinie powinny być lekko miękkie ale jędrne, w żadnym razie nie można ich rozgotować. Wyjąć tymianek, wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i wlać do brzoskwiń. Wymieszać i zagotować. Tak przygotowaną frużeliną nadziewać naleśniki. Podawać na ciepło.
Smacznego:)