Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem i parmezanem
mąka ( u mnie bezglutenowa uniwersalna) - 1 szklanka
woda - 3/4 szklanki
olej rzepakowy ok. 50 ml
jajo - 1 szt.
koncentrat pomidorowy małe opakowanie - 1/2 szt. np. Tomatenmark Rapunzel ( dostępny w sklepie ekologicznym)
oregano - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
papryka w proszku - 1 łyżeczka
szpinak świeży - 1 opakowanie
czosnek - 1 ząbek
sól - 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan - 2- 3 łyżki ( Ferrari Bio)
Z mąki, jaja, wody, koncentratu pomidorowego, papryki, oregano, soli czosnku zrób naleśnikowe ciasto ( u mnie mąka uniwersalna bezglutenowa, ale użyj mąki jaką lubisz) olej wody w miarę potrzeby. Usmaż cienkie naleśniki na oleju rzepakowym.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek lekko podsmaż czosnek tak aby oddał smak i aromat. Dodaj szpinak i duś. Dopraw solą.
Zwijaj naleśniki nakładając farsz ze szpinaku i posypując parmezanem.