Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami
Naleśniki z dodatkiem puree z dynii to świetny sposób na urozmaicenie tego popularnego dania, a przy okazji zyskają dodatkowe walory odżywcze.
Nie sprawiają żadnych kłopotów przy smażeniu, są giętkie i elastyczne. Jedynie może nieco grubsze niż tradycyjne, bez dodatku dynii.
Dynia nie wpływa również na smak naleśników, zatem komponują się jednakowo dobrze ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem.
Jeśli jesteś zagorzałym zwolennikiem naleśników z serm koniecznie spróbuj tych, z karmelizowanymi jabłkami. Smakują rewelacyjnie!
Prosty, szybki i tani obiad!
Naleśniki piekłam na patelni o średnicy 24 cm.
Składniki na 8 naleśników:
150 g mąki orkiszowej (wymieszana pół na pół orkiszowa jasna z pełnoziarnistą)
150 ml mleka
100 ml puree z dynii
50 ml gazowanej wody minaralnej
szczypta soli
1 łyżeczka miodu/cukru
1 łyżka oleju
2 jajka
masło ghee/ olej do smażenia
Składniki na nałożenie:
2-3 jabłka
1 łyżka miodu/cukru
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łodyżki tymianku - opcjonalnie
Wykonanie:
- puree z dynii przygotować wg tego przepisu. Puree przetrzeć dodatkowo przez sito
- do miski odważyć mąkę, dodać sól, mód, dyniowe puree, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksująć dodawać porcjami mleko i dolewać wodę. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans. Przed smażeniem skorygować ilość płynów. Jeśli ciasto nie rozlewa się swobodnie na patelni dodać odrobinę więcej wody
- jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponownie przekroić na 2 lub 3 części i ułożyć na patelni z rozgrzanym masłem, miodem, cynamonem i listkami oskubanymi z tymianku. Poruszając patelnią smażyć jabłka, aż zmniękną, około 5-10 minut
- patelnię naleśnikową posmarować pędzlem umoczonym w maśle lub oleju i na mocno rozgrzaną wylać pierwszą porcję ciasta. Manewrując patelnią lub przy pomocy patyczka rozprowadzić równomiernie ciasto na całej patelni. Piec do wykończenia składników
- dowolnie złożone naleśniki podawać z przygotowanymi jabłkami