Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym

Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym

Naleśniki warte grzechu! Idealne naleśniki powinny być cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce). Zdjęcie - Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 10-12 naleśników: 100g mąki pszennej, 25g kakao, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, 2 jajka, lekko utrzepane, 1 łyżka roztopionego masła + odrobina do smażenia, 300 ml mleka, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (15g)
Serek waniliowy: 150g twarogu, 200g serka waniliowego, cukier puder do smaku
Do podania: czekolada mleczna rozpuszczonej w kąpieli wodnej, płatki migdałów uprażone na suchej patelni, cukier puder

Przygotowanie: Przesiewamy do miski mąkę, kakao, sól i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy około 1 i 1/2 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez minutę. Powtarzamy aż wykorzystamy całe ciasto.
Na naleśniki nakładamy serek waniliowy, zawijamy, polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi płatkami migdałów.

Zdjęcie - Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów