Naleśniki budyniowe z serem i brzoskwiniami
Jeśli jesteście fanami naleśników, spróbujcie koniecznie tej wersji z dodatkiem proszku budyniowego. Naleśniki są bardzo delikatne i mają lekki, waniliowy aromat. Nadzienie - to biały ser z wiaderka o smaku waniliowym oraz pokrojone na kawałki brzoskwinie. Wierzch dodatkowo można udekorować słodką śmietanką i kilkoma plasterkami pozostałych brzoskwiń. Naleśniki budyniowe najlepiej smakują, odsmażone na masełku.
Składniki:
- 4 jajka,
- 500 ml mleka,
- 80 g mąki,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g każdy),
- 2 płaskie łyżki cukru,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- ½ kg serka waniliowego z wiaderka,
- 1 puszka brzoskwiń.
Dodatkowo:
- 200 g śmietany 18% (kwaśna),
- 1 łyżka cukru,
- olej do smażenia,
- masło do odsmażenia.
Składniki na naleśniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale takie ma właśnie być :)Naleśniki smażyć pojedynczo na bardzo lekko natłuszczonej patelni.Brzoskwinie dobrze odsączyć i pokroić na grubą kostkę. Kilka połówek odłożyć na później do dekoracji.Na połowie każdego naleśnika rozsmarować 2-3 łyżki serka waniliowego i ułożyć kilka kawałków brzoskwiń. Złożyć w trójkąt. Podawać najlepiej odsmażone na masełku i udekorowane śmietaną wymieszaną z 1 łyżką cukru oraz plasterkami brzoskwiń.
Drukuj przepis