Naleśniki biszkoptowe z jagodami jak w Chatce Górzystów

Myślę, że każdy, kto chociaż raz był w Izerach kojarzy urokliwe schronisko, znane jako Chatka Górzystów. Sam do tego miejsca położonego na Łące Izerskiej mam szczególny sentyment. Byłem w nim wiele razy i z każdego wypadu mam miłe wspomnienia. Jednym z nich są ich cudowne naleśniki biszkoptowe z jagodami i twarogiem, którymi można się posilić po wędrówce po górach. Nie wiem, jak oni to robią, ale to właśnie w Chatce smakują one najwspanialej. Może to wyjątkowa atmosfera tego miejsca, a może po prostu głód spowodowany pieszą eskapadą. Chociaż myślę sobie, że każdy z tych czynników ma tutaj istotny wpływ! Postanowiłem odtworzyć ten przepis dla tych, którzy Chatkę Górzystów znają i zajadają się ich słynnymi naleśnikami biszkoptowymi z jagodami, a chcieliby je zrobić w domu. Tym wszystkim zaś, którzy słyszą o nich po raz pierwszy, gorąco polecam je spróbować. W końcu sezon na jagody trwa w najlepsze i warto go wykorzystać!
Zanim przejdziemy do przepisu, kilka słów o samej Chatce Górzystów, bo to miejsce zasługuje na szczególną uwagę. Przed II Wojną Światową na Łące Izerskiej (tatrzański toponim Hala Izerska błędnie się do niej przyczepił) istniała niewielka wioska Groß-Iser założona w XVII wieku przez Czechów. W 1933 r. osada liczyła 134 mieszkańców i stały tutaj 43 domy. Niestety powojenne grabieże sprawiły, że jedynym domem, jaki ocalał z dawnej Wielkiej Izery, jest budynek szkoły z 1938 roku, w którym mieści się dzisiejsze schronisko. Całe szczęście, że się ostał, bo chatka Górzystów to miejsce jedyne w swoim rodzaju! Panuje tutaj niepowtarzalna atmosfera i gościna, którą niektórzy pamiętają z dawnych lat. W Chatce nie ma prądu, a nastrój budują rozpalone świece. W zimne noce można usiąść przy kominku z gitarą i śpiewać z ludźmi poznanymi na szlaku. Sama sala kominkowa to w ogóle magiczne miejsce: drewniane stoły, biblioteka pełna książek, ryciny na ścianach przypominające historię dawnej osady i ogień tlący się na środku izby. Na samej Izerskiej Łące zaś można obserwować gwiazdy na niebie w zupełnej ciemności i wsłuchać się w ciszę. Zdecydowanie można tu odpocząć od wielkomiejskiego stylu życia i poczuć się jakoby w górach wszyscy jesteśmy jedną wielką rodziną. Takich miejsc już praktycznie nie ma! Na dowód poniżej kilka zdjęć, które zrobiłem w okolicy i samej Chatce o różnych porach roku.
Składniki na naleśniki biszkoptowe z jagodami:
Naleśniki biszkoptowe:
- 4 duże jajka (rozmiar L)
- 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru (30 g)
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Nadzienie twarogowe:
- 300 g twarogu śmietankowego (polecam ze SMU Strzałkowo)
- ok. 100 ml słodkiej śmietanki 36% (lub kwaśnej 18%, jeśli wolisz)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru pudru z wanilią
Sos jagodowy:
- 500 g leśnych jagód (świeżych lub mrożonych)
- ok. 50 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka pektyny (opcjonalnie, aby zagęścić)
Jak zrobić naleśniki biszkoptowe z jagodami?
Naleśniki biszkoptowe
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
- Żółtka utrzyj osobno z cukrem. Następnie wlej mleko, wsyp mąkę i zmiksuj do połączenia.
- Do ciasta w 3 turach dodaj ubite białka, mieszając całość delikatnie szpatułką.
- Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i wlej porcję ciasta tak, aby przykryć dno patelni (ok. 1 chochelkę).
- Smaż ok. 3-4 minut na średnim ogniu (polecam pod przykryciem). Gdy wierzch naleśnika prawie się zetnie, obróć go na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.
- Czynność potwórz dla pozostałych naleśników. Powinny wyjść ok. 4 sztuki.
Nadzienie twarogowe
- Twaróg utrzyj ze śmietaną, aż do uzyskania dość gładkiego sera.
- Dodaj cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj.
Sos jagodowy
- Jagody przełóż do rondelka. Wsyp cukier, dodaj sok z cytryny i gotuj przez 10-15 minut, aż sok puszczony z owoców nieco się zredukuje.
- Pektynę rozrób w odrobinie wody i wlej do jagód. Dokładnie wymieszaj i całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
Podanie
- Na połowie naleśników wyłóż solidną porcję twarożku i złóż je na pół (najlepiej to zrobić, gdy są jeszcze ciepłe).
- Naleśniki polej solidną porcją sosu jagodowego i podawaj.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square