Najprostszy czekoladowy sernik na zimno z jeżynami (bez żelatyny i jajek)
Według mnie jest to najlepszy i najprostszy sernik na zimno. Bez żelatyny i jajek. Tylko z kilku prostych składników. Całą masę świetnie trzyma czekolada. Również dzięki niej nie musimy dodawać żadnego cukru. Jest bardzo kremowy i dobrze się kroi. Na wierzchu ułożyłam leśne jeżyny, choć każde inne owoce lata się tutaj sprawdzą. Bardzo, bardzo polecam na trwające właśnie upały. Dla fanów czekolady. I nie tylko :)
Czekoladowy sernik na zimno z jeżynami
/tortownica o średnicy 21 cm/
spód:
160g kakaowych kruchych ciasteczek
1 łyżka masła
masa:
550g dobrego, gęstego twarogu na sernik
200ml śmietanki 36%
300g gorzkiej czekolady 70%
około 1 i 1/2 kubka jeżyn
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić razem z masłem na gładką masę. Wyłożyć nią dokładnie spód formy. Wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić ją, ale nie musi być całkowicie zimna. Połączyć bardzo dokładnie z serem. Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Delikatnie wymieszać ją z masą serową. Tak przygotowany sernik przełożyć do formy i wygładzić. Wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem ułożyć na wierzchu owoce. Smacznego!