Najprostszy chleb na zakwasie
Chlebek na zakwasie z otrębami dla zabieganych, zapracowanych i leniwych ? Chleb nie wymaga dwukrotnego wyrabiania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważny natomiast, jest czas wyrastania ciasta i trwa od trzech do pięciu godzin, w zależności od wilgotności i temperatury powietrza. Do ciasta, można dodać ulubione dodatki tj. otręby, siemię lniane, pestki słonecznika lub posiekane pestki dyni
Przygotujecie swój własny, domowy chleb na zakwasie. Polecam bardzo, z podanych składników otrzymałam dwa chlebki o łącznej wadze 1, 6 kg.
Polecam również prosty chleb na drożdżach z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym.
Składniki
- 800 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 16 łyżek żywego zakwasu żytniego
- 600 ml. wody
- 5 g drożdży
- 3, 5 łyżeczki soli
- spora szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy + do smarowania foremek
- szklanka płatków owsianych + do posypania foremek