Najlepszy sernik czekoladowy (nie tylko na Wielkanoc)

Najlepszy sernik czekoladowy (nie tylko na Wielkanoc)
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Najlepszy sernik czekoladowy (nie tylko na Wielkanoc) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisów na wielkanocne serniki jak grzybów po deszczu, ale ja postanowiłam trochę w tradycji namieszać i i upiekłam bajecznie kremowy SERNIK CZEKOLADOWY, który uda się każdemu!
To w zasadzie słodka tarta, więc nie ma tu ryzyka, że coś nam w nim opadnie czy się nie dopiecze!

Wiem, że wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie Wielkanocy bez domowego sernika. Ten klasyczny sernik na Wielkanoc jest wysoki, pełen bakalii (choć dodatek rodzynek jak wiem z autopsji, jest w wielu rodzinach kwestią sporną ;). Moja wersja czekoladowego sernika na Wielkanoc jest pyszna i naprawdę łatwa do upieczenia, może z powodzeniem pojawić się jako “nowość” na wielkanocnym stole.

Spód czekoladowego sernika (nie tylko na Wielkanoc;) przygotowałam na bazie ciasteczek typu “oreo”, ale możecie wykorzystać też inne, np. owsiane w czekoladzie. Należy je drobno pokruszyć (najwygodniej zrobić to w malakserze), a następnie połączyć z niewielką ilością roztopionego masła. Taką masą wykładam spód foremki, mocno dociskając do dna np. spodem szklanki a następnie podpiekam w piekarniku. Trzeba jednak pamiętać, aby podpieczony spód dokładnie ostudzić, zanim nałożymy na niego czekoladową warstwę sernikową.

Zdjęcie - Najlepszy sernik czekoladowy (nie tylko na Wielkanoc) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować sernik czekoladowy? Przepis - Wydrukuj przepis

Do przygotowania masy serowej do tego sernika na Wielkanoc nie trzeba nawet używać miksera! Wszystkie składniki wystarczy połączyć w misce i gotowe- 5 minut “roboty”!

Jakiego era używam do pieczenia sernika? Tak zwanego “serka kremowego” o naturalnym smaku. Możecie kupić go w zasadzie każdym markecie w płytkim prostokątnym lub owalnym opakowaniu. Używam np. serka Philadelphia lub Łaciatego.

Wierzch już upieczonego sernika czekoladowego ozdobiłam polewą czekoladową: w rondelku podgrzewam masło i do roztopionego, ciepłego dodaję czekoladę. W ten sposób otrzymuje lśniącą i miękką polewę czekoladową do ciasta. Daję ok. 2 łyżki masła na 100 g (tabliczkę) czekolady. Żeby podkreślić, że to sernika na Wielkanoc dodałam też czekoladowe jajeczka.

Mój czekoladowy sernik na Wielkanoc upiekłam w foremce o wymiarach ok. 20×30 cm.

Składniki:
  • Spód: - separator:
  • ciasteczka - 200 g
  • masło - 3 łyżki, roztopione i osudzone
  • Masa serowa: - separator:
  • serek kremowy - 280 g
  • śmietana 18% - 200 g
  • czekolada dererowa - 110 g, roztopiona i usmażona
  • cukier - 1/3 szklanki
  • sól - szczypta
  • cukier z wanilią - 1 łyżka
  • jajko - 2 szt
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepisSpód:
  1. 1. Ciasteczka rozdrobnij prawie na pył.
  2. Wymieszaj ze stopionym masłem.
  3. Masą wyłóż foremkę do pieczenia (ok. 20×30 cm), mocno przyciśnij masę do dna (np. spodem szklanki).
  4. Piecz ok.10 minut w 180 oC. Ostudź.

Masa serowa:

  1. Czekoladę rozpuść i ostudź.
  2. Wszystkie składniki masy serowej włóż do miski i wymieszaj.
  3. Masę wyłóż na podpieczony spód.
  4. Wstaw do pieca nagrzanego do 140 oC, piecz ok. 35 minut.
Wierzch (po ostudzeniu ciasta) możesz ozdobić polewą czekoladową :)

Kategorie przepisów