Najlepszy sernik czekoladowy (nie tylko na Wielkanoc)
Przepisów na wielkanocne serniki jak grzybów po deszczu, ale ja postanowiłam trochę w tradycji namieszać i i upiekłam bajecznie kremowy SERNIK CZEKOLADOWY, który uda się każdemu!
To w zasadzie słodka tarta, więc nie ma tu ryzyka, że coś nam w nim opadnie czy się nie dopiecze!
Wiem, że wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie Wielkanocy bez domowego sernika. Ten klasyczny sernik na Wielkanoc jest wysoki, pełen bakalii (choć dodatek rodzynek jak wiem z autopsji, jest w wielu rodzinach kwestią sporną ;). Moja wersja czekoladowego sernika na Wielkanoc jest pyszna i naprawdę łatwa do upieczenia, może z powodzeniem pojawić się jako “nowość” na wielkanocnym stole.
Spód czekoladowego sernika (nie tylko na Wielkanoc;) przygotowałam na bazie ciasteczek typu “oreo”, ale możecie wykorzystać też inne, np. owsiane w czekoladzie. Należy je drobno pokruszyć (najwygodniej zrobić to w malakserze), a następnie połączyć z niewielką ilością roztopionego masła. Taką masą wykładam spód foremki, mocno dociskając do dna np. spodem szklanki a następnie podpiekam w piekarniku. Trzeba jednak pamiętać, aby podpieczony spód dokładnie ostudzić, zanim nałożymy na niego czekoladową warstwę sernikową.
Jak przygotować sernik czekoladowy? Przepis - Wydrukuj przepisDo przygotowania masy serowej do tego sernika na Wielkanoc nie trzeba nawet używać miksera! Wszystkie składniki wystarczy połączyć w misce i gotowe- 5 minut “roboty”!
Jakiego era używam do pieczenia sernika? Tak zwanego “serka kremowego” o naturalnym smaku. Możecie kupić go w zasadzie każdym markecie w płytkim prostokątnym lub owalnym opakowaniu. Używam np. serka Philadelphia lub Łaciatego.
Wierzch już upieczonego sernika czekoladowego ozdobiłam polewą czekoladową: w rondelku podgrzewam masło i do roztopionego, ciepłego dodaję czekoladę. W ten sposób otrzymuje lśniącą i miękką polewę czekoladową do ciasta. Daję ok. 2 łyżki masła na 100 g (tabliczkę) czekolady. Żeby podkreślić, że to sernika na Wielkanoc dodałam też czekoladowe jajeczka.
Mój czekoladowy sernik na Wielkanoc upiekłam w foremce o wymiarach ok. 20×30 cm.
Składniki:
- Spód: - separator:
- ciasteczka - 200 g
- masło - 3 łyżki, roztopione i osudzone
- Masa serowa: - separator:
- serek kremowy - 280 g
- śmietana 18% - 200 g
- czekolada dererowa - 110 g, roztopiona i usmażona
- cukier - 1/3 szklanki
- sól - szczypta
- cukier z wanilią - 1 łyżka
- jajko - 2 szt
- 1. Ciasteczka rozdrobnij prawie na pył.
- Wymieszaj ze stopionym masłem.
- Masą wyłóż foremkę do pieczenia (ok. 20×30 cm), mocno przyciśnij masę do dna (np. spodem szklanki).
- Piecz ok.10 minut w 180 oC. Ostudź.
Masa serowa:
- Czekoladę rozpuść i ostudź.
- Wszystkie składniki masy serowej włóż do miski i wymieszaj.
- Masę wyłóż na podpieczony spód.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 140 oC, piecz ok. 35 minut.