Najlepsza zupa dyniowa z grzankami
Prawdziwy festiwal dyni panuje aktualnie w mojej kuchni, przyrządzam z nich prawie wszystko, niejednokrotnie są moim kołem ratunkowym ponieważ ich wszechstronność sprawia że mając w kuchni podstawowe składniki i dynie można wyczarować klasyczny lub ekstrawagancki posiłek. Dziś bardziej ku klasycznej odsłonie się skłaniam i przygotowałam zupę krem z tajemniczą szałwia, której aromat przenosi mnie na wzgórza Dalmacji gdzie wciąż jest dziko rosnącym ziołem. Szałwia roztarta w dłoni powinna być szarawa i włochata z zielonkawym odcieniem o charakterystycznym balsamicznym zapachu i pikantnym smaku. Szałwia ma sosnowy smak i aromat. Często opisywana jest jako mająca eukaliptusową i cytrusową nutę. Najlepsza jest świeża, suszona zazwyczaj ma smak gorzkawy. Liście szałwii mogą być posiekane i umieszczone w pojemniku na lód, zalane wodą i zamrożone (zużyć w ciągu około trzech miesięcy). Kiedy kupujemy suszoną szałwie do celów kulinarnych to należy wybrać pochodzącą z Chorwacji - jest najlepsza. Chociaż dla niektórych ludzi ostry smak szałwii może być nieco przytłaczający, to jego działanie "ściągające", oraz właściwość redukcji tłuszczu sprawiają, że jest to idealny dodatek do tłustych mięs, takich jak: wieprzowina, gęsi i kaczka. Najlepsze wrażenie smakowe daje szałwia kiedy stosujemy ją z umiarem, gdyż zbyt duża ilość może wydobyć nieprzyjemny zapach z potraw oraz w daniach długo gotujących się, wtedy wydobywa ciekawą nutę smakową. Szałwia pasuje do kurczaka oraz innego drobiu a także kiełbasy i ryb. Jako nieliczne połączenie z słodkawymi składnikami to szałwia dobrze komponuje się z kremem z dyni, i tu właśnie dobrnęliśmy do celu - smacznego!
Składniki na ok 6 porcji
Czas przygotowania: 50 min
2 kg dyni (najlepiej Hokkaido)
2 czerwone cebule
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
2 l buliony warzywnego (lub drobiowego)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
świeża szałwia
gałązka rozmarynu
bagietka
kawałek parmezanu
Przygotowanie:
1. W szerokim garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy listki szałwii, podsmażamy aż staną się chrupiące, kilka sekund, wyjmujemy na ręcznik papierowy i odkładamy, użyjemy ich później
2. Na oliwę, które ma teraz cudowny aromat szałwii, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, seler, pokrojone i wypestkowane chili, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i listki rozmaryny, całość posypujemy solą, przesmażamy całość aż lekko zmięknie
3. Dynię pozbywamy nasion, jeśli używamy Hokkaido nie musimy jej obierać, pozostałe należy, pokrojoną w dużą kostkę dynie dodajemy do warzy, przesmażamy chwilę
4. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy ok 30 min, dynia powinna w tym czasie zmięknąć, mieszamy od czasu do czasu
5. Grzanki - kawałki bagietki smarujemy oliwą, obtaczamy z dwóch stron w startym parmezanie i smażymy chwilę z dwóch stron na rozgrzanej patelni, parmezan powinien się przyrumienić na bagietce
6. Gotową zupę miksujemy na gładki krem, podajemy z parmezanowymi grzankami
Jesień nie może się obejść bez prawdziwej zupy dyniowej!