Najlepsza zapiekanka ziemniaczana
Choć dzisiejszy obiad z cała pewnością do FIT nie należy, to przyznaję, że nigdy, ale to nigdy nie odmówiłabym tej zapiekanki!
Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane i makaronowe.
Takie proste i klasyczne, z tych składników, które przeważnie zawsze mamy pod ręką.
I dzisiejsza zapiekanka ziemniaczana właśnie taka będzie.
Ziemniaki, kiełbaska lub boczek, cebulka, ser i przyprawy – proste składniki, które pewnie odnajdziecie w swojej lodówce.
Idealny pomysł na szybki, sycący obiad.
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* ziemniaki – 1 kg
* cebula – 3 szt
* surowy boczek wędzony lub dobrej jakości kiełbasa – 200 g
* ser żółty cheddar – 40 g
* śmietana 30% – 1/4 szkl
* jajko L – 1 szt
* masło prawdziwe
* sól, pieprz , papryka, gałka muszkatołowa, czosnek mielony
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ziemniaki gotujemy na półtwardo, studzimy.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę, boczek podsmażamy ( tłuszczyk się wytopi ).
Dodajemy cebulkę, smażymy kilka minut dodając odrobinę masła.
Uważaj, żeby cebula się nie przypaliła, bo będzie gorzka!
Naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem, układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków.
Przykrywamy częścią farszu i warstwą tartego sera.
Warstwy układamy do wykończenia składników.
Jajko roztrzepujemy, dodajemy Śmietankę oraz przyprawy.
Zalewamy ułożone w foremce składniki ( wierzch możemy dodatkowo posypać świeżymi ziołami, np. pietruszką ).
Zapiekamy ok. 35 minut w 180C.
Smacznego!