Najlepsza tarta z jabłkami / tarta szarlotka
Jesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek.
W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską, a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE.
Przepyszny ( najlepszy kruchy spód, jaki znajdziecie ) kruchy spód i sporo jabłek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
No i cynamon – nie może go zabraknąć w szarlotkach!
Koniecznie spróbujcie!
Ps. tartę możecie tak jak ja przykryć ciasteczkami w kształcie serduszek lub uformować inny, dowolny kształt.
Świetnie będą wyglądały również jesienne liście.
Wykrawaczki do kupienia oczywiście w sklepie https://www.sweetdecor.pl/
Za każdym razem będzie pięknie!
( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5%! )
Polecam!
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO:
* mąka pszenna typ 450 – 550 g
* masło min. 82% – 200 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier – 230 g
* jajko L – 2 szt
DODATKOWO:
* jabłka – 6-7 szt
* cynamon – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* cukier – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło ucieramy na masę.
Dodajemy jajka i cukier-dalej ucieramy.
Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, ucieramy na gładko ( jest klejące ), a następnie przekładamy do mrożenia na ok. 30 minut ( zawinięte ).
W tym czasie jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę.
Zasypujemy cukrem, mąką ziemniaczaną oraz cynamonem – mieszamy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy natłuszczoną i obsypaną bułką tartą foremkę.
Wkładamy przygotowane jabłka.
Resztę ciasta wałkujemy na podsypanym blacie, wycinamy ciasteczka ( u mnie serduszka ).
Układamy na jabłkach, pieczemy 45 minut w 180C góra-dół, bez termoobiegu.
Studzimy i zajadamy!
Smacznego!
Do zrobienia dekoracji użyłam silikonowych foremek
W ofercie znajdziecie też innych kształt
TAKI!