Najlepsza jesienna zupa krem z dyni z pieczonymi pomidorami i grzanką
Kiedy pogoda nie rozpieszcza najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy kremy. W sezonie jesiennym możemy delektować się smakiem dyni, która jest wspaniale uniwersalna. Można z niej przyrządzić pyszne placki, wyśmienite ciasto, wegańskie leczo czy fantastycznie rozgrzewającą zupę krem!
Najlepsza będzie ta z przepisu Gosi, która połączyła wyśmienity smak pieczonej dynii, pomidorów cebulki i przypraw!
Oto jej przepis na jesienną zupę krem z dynii, pieczonych pomidorów i cebulki, który idealnie rozgrzewa w nieidealną pogodę? Przepis jest tak prosty, że koniecznie musicie go wypróbować!
- Wszystkie warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – dynię pokrój w kawałki, pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w ósemki, bez obierania.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na 70 minut (pieczemy do czasu aż warzywa będą miękkie).
- Upieczone warzywa obierz ze skórki, pomidory przeciśnij przez sitko, aby pozbyć się nasion (dodajemy sam miąższ). Wszystko włóż do dużego garnka, a następnie zblenduj na gładki krem.
- Dodaj bulion – ilość według uznania, żeby zupa była w miarę gęsta i zagotuj. Dopraw do smaku – jeśli będzie za ostra (co mi często się zdarza) można dodać odrobinę słodkiej śmietanki 12-18%.
- Ja podaję z grzankami z razowego chleba i świeżymi ziołami (bazylia, tymianek czy oregano). Suszone zioła także się sprawdzą!
Potrzebujesz:
- Ok. 1 kg dyni
- 6 pomidorów
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku w łupinach
- 2 łyżki oliwy
- 400-500 ml bulionu warzywnego
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki papryki słodkiej, szczypta chilli
Propozycja podania: grzanki, świeże zioła (bazylia, oregano lub tymianek).
@Przepis Gosi?