Nadziewane ziemniaki i pieczarki z surówką z czerwonej kapusty
Składniki dla 2 osób:
- 4 duże ziemniaki,
- 10 pieczarek (miałam niezbyt duże, ale im większe tym lepsze),
- szpinak (3 - 4 duże garście),
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy,
- olej.
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół i ugotować tak żeby były prawie miękkie. Szpinak w tym czasie poddusić, dodać do niego przeciśnięty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pieczarki obrać, odkroić ogonki, delikatnie wykroić z pieczarek trochę środka żeby do kapeluszy weszło więcej farszu. Pozostałe ogonki i wydrążony farsz, pokroić drobno i podsmażyć.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki również wydrążyć.
Pieczarki nasmarować olejem, oprószyć pieprzem ziołowym, nałożyć do nich szpinak.
Resztę szpinaku wymieszać z podsmażonymi pieczarkami i wydrążonymi częściami ziemniaków farsz doprawić, nałożyć do wydrążonych ziemniaków.
Ułożyć ziemniaki i pieczarki na blasze wyłożonej matą do pieczenia lub papierem, piec w 150 stopniach przez ok 15 - 20 minut.
Surówka z czerwonej kapusty:
Przepis inspiowany przepisem Agnieszki Kręglickiej na kapustę z patelni.
- 1 malutka kapusta czerwona, lub kawałek większej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- garść orzechów ziemnych,
- 2 - 3 łyżki dżemu z żurawiny, borówek,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- cukier do smaku, sól, pieprz,
- olej.
Kapustę cienko poszatkować, czosnek drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić czosnek, chwilę smażyć, dodać kapustę i pokrojoną w piórka cebulę (podczas smażenia mieszać), gdy kapusta zmięknie, wlać ocet balsamiczny, posłodzić. Przykryć patelnię pokrywką i dusić kapustę przez kilka minut, doprawić do smaku, dodać żurawię posypać pokrojonymi orzechami, wymieszać i dalej dusić aż kapusta będzie miękka (można podlać ją wodą).
Podawać na ciepło z faszerowanymi ziemniakami i pieczarkami.
Smacznego!!!