Naan Berenji – perskie ryżowe ciasteczka
Pieczenie ciasteczek ma w sobie coś magicznego, coś takiego, że dom robi się jeszcze bardziej przytulny niż zwykle, a na twarzach domowników rodzi się uśmiech. Tak właśnie pieczenie ciasteczek oddziałuje na nasz dom i na nas. Zawsze mam obok swoich pomocników i chociaż kuchnia wygląda później jak małe pole walki, zabawa jest przednia. Co z tego, że sama zrobiłabym to szybciej, a ciasteczka miałyby bardziej idealne kształty, jeśli w smaku nie byłyby takie magiczne. Lepienie ciastek z dziećmi sprawia, że smakują jeszcze lepiej. To właśnie ta magia, ten tajemniczy składnik, bez którego byłyby to tylko zwykłe ciasteczka.
Naan berenji to perskie ciasteczka z mąki ryżowej. Pięknie pachną świeżo mielonym kardamonem i wodą różaną. Są tak kruche, że niemal rozsypują się w pył w zetknięciu z ustami. Dość słodkie, ale zdecydowanie wyjątkowe, o nieco egzotycznym smaku i uzależniające. Wymagają trochę czasu, ale z pewnością są warte tego poświęcenia tym bardziej, że większość, to oczekiwanie na schłodzenie się składników.
Składniki:
(45-50 sztuk)
- 3 szklanki mąki ryżowej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 200g masła w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżka wody różanej
- sezam, mak lub siekane pistacje po posypania
Przygotowanie krok po kroku:
- 1 szklankę wody zagotuj z 1,5 szklanki cukru. Gotuj syrop kilka minut (edit: 27.05. aż zredukuje się do objętości 1 szklanki). Zdejmij z ognia i dodaj wodę różaną. Ostudź.
- Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru pudru do białości.
- Dodaj masło i zmiksuj dokładnie.
- Nie przerywając ucierania dodaj olej i utrzyj dokładnie na puszystą masę.
- Dodaj mąkę wymieszaną z kardamonem i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.
- Dodaj 1 szklankę chłodnego syropu cukrowego i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
- Przykryj folią i wstaw do lodówki na 6 godzin lub całą noc.
- Ze schłodzonego ciasta formuj kulki o wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczaj.
- Tępą stroną noża zaznacz kształt gwiazdki na każdym ciastku i oprósz sezamem (pistacjami lub makiem)
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut lub do chwili aż ciasteczka zaczną delikatnie się rumienić.
- Pozwól przestygnąć ciastkom na blaszce przed przełożeniem na półmisek. Ciepłe są bardzo delikatne.
Smacznego!