Na upalne dni: lemoniada z arbuzem i truskawkami

Na upalne dni: lemoniada z arbuzem i truskawkami

Zdjęcie - Na upalne dni: lemoniada z arbuzem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po powrocie z wakacji w Polsce o upałach czytam tylko w statusach znajomych na facebooku i w różnych wątkach na forach dyskusyjnych. W UK po upałach ni widu, ni słychu :( Postanowiłam zatem zaklnąć pogodę przygotowując napój w sam raz na upalne dni. Przepis znaleziony nie gdzie indziej jak na pinterest.com, sprawdził się świetnie, chociaż samego napoju wychodzi naprawdę sporo. :)
Oryginalny przepis, do którego poprowadził mnie cudzy pin na pintereście znajduje się tutaj
Polecam!
Składniki
1 arbuz średniej wielkości - w przepisie widnieje jako 8 szklanek, 300-400g truskawek (1 szklanka, dałam trochę więcej), 1/2 szklanki soku z cytryny, 1 szklanka cukru (mozna dać troche mniej, szczególnie, jeśli robi się wersję ze spritem/7upem zamiast z gazowaną wodą), 2 szklanki wody lub 7up/Sprite (ja dałam 7up) ,
Sposób przygotowania

  1. Arbuza pokroić w kostkę, w miarę możliwości usunąć pestki.
  2. Truskawki umyć, przebrać, obrać i pokroić na połówki (niekoniecznie ;))
  3. Wycisnąć pół szklanki soku z cytryny.
  4. Z użyciem blendera zmiksować arbuza, truskawki, sok z cytryny i cukier.
  5. Po zmiksowaniu dolać wody (lub gazowanej lemoniady)
  6. Podawać z lodem

Smacznego!


Kategorie przepisów