Musztardowe pulpety zapiekane z brokułami i pomidorami
Dzisiejsze danie jest alternatywą dla tradycyjnych pulpetów w sosie. To właściwie całkiem zwyczajne danie tyle, że zapiekane no i pulpety smakują odrobinę inaczej a to dzięki dodatkowi musztardy. Oczywiście, ktoś może zapytać po co dodatkowo zapiekać to danie ale ja po prostu nie lubię nudy w kuchni i ciągle chcę coś zmieniać, tym bardziej jesli danie jest zwyczajne. Jeśli macie ochotę możecie podać musztardowe pulpety po prostu z ziemniakami z wody oraz z warzywami.
Składniki na pulpety:
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 jajko
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- pół szklanki wody
- tarta bułka
Dodatkowo:
- kilka ziemniaków
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 2 jajka
- szklanka mleka
- kawałek żółtego sera
Mięso mielone wymieszać z pozostałymi składnikami, uformować pulpety. Obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na patelni. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie ok. 10-15 min. Brokuła także ugotować al dente. Obsmażone pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Między nimi poukładać ziemniaki, pokrojone pomidory, cukinię oraz cząstki brokuła. Jajka robełtać z solą, dodać mleko, zalać warzywa i pulpety, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na 20 minut, zapiekać w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)